"In de schijnwerper" is de actualiteitenrubriek van Crescendo muiden. Hier vindt u berichten over recente gebeurtenissen rondom de vereniging of leden van de vereniging. Uiteraard zullen de berichten enige tijd online blijven staan, zodat u ook de inmiddels wat minder actuele berichten nog terug kunt lezen.

Voor de links naar "In de Schijnwerpers" van voorgaande jaren klik hier.Kerstconcert met traditie en Jazz, 17 december 2013

 

Het traditionele Kerstconcert van Crescendo had dit jaar een wat minder ‘traditionele’ invulling: als gasten verwelkomde de fanfare dit keer het Jazzkwintet Joy4Jazz, dat het in grote getale aanwezige publiek in de Grote Kerk in Muiden verraste met swingende Kerstgeluiden en andere sfeervolle, jazzy klanken en zang in stijl.
De fanfare zelf speelde, zoals altijd, een zeer afwisselend programma met gebruikelijke Kerstmuziek, eigentijdse bewerkingen ervan, Kerstliedjes om mee te zingen en sfeervolle winterklanken. Veel leerlingen van Crescendo lieten in dit concert ook van zich horen: jonge blokfluiters, een bugelspeler en saxofonisten, en een dame op hoorn speelden solo en/of samen met de fanfare verschillende Kerstmelodieën.

Na afloop trakteerde Crescendo (m.m.v. de Activiteitencommissie van de kerk) alle aanwezigen op glühwein of chocolademelk en Kerstkransjes terwijl het Jazzkwintet voor achtergrondmuziek zorgde. Ook hiervoor was grote belangstelling. Men had geen haast om thuis te komen en in een zeer sfeervolle ambiance werd dan ook nog geruime tijd gezellig nagepraat. En uit alle positieve reacties bleek duidelijk dat Crescendo en het kwintet hadden gezorgd voor een prachtig muzikale èn jazzy aanloop naar de Kersttijd!

Voor de sfeervolle foto-impressie van dit concert, klik hier...

Crescendo op Concours, 9 november 2013

Fanfare naar 4e divisie!

De fanfare van Crescendo heeft op zaterdag 9 november 2013 deelgenomen aan concertwedstrijden in Zaandam. Tijdens dit concours speelde zij als inspeelwerk “Lady Stewart’s Air” van Peter Graham, als verplicht werk “Three Evocations” van Hans Aert en als vrij keuzewerk “Festa Paesana” van Jacob de Haan.
Omdat het jaren geleden was dat de fanfare aan een dergelijke wedstrijd had deelgenomen, kwam zij uit in de introductie divisie. Dit betekent dat de aanwezige juryleden de uitvoering van de muziekstukken zeer kritisch beoordelen en vervolgens een bindend advies uitbrengen, waarbij zij aangeven in welke divisie het orkest bij een volgende deelname aan een muziekconcours mag uitkomen.

Juryleden tijdens deze dag waren de heren G. Buitenhuis, J. de Haan en D. Oosterman; zeer bekende namen in de wereld van de HaFaBra (harmonie, fanfare en brassband). Bijzondere bijkomstigheid was daarbij het feit dat jurylid J. de Haan ook de componist was van één van de door Crescendo op deze dag uitgevoerde werken.

Vergezeld van positief kritische juryrapporten kreeg de fanfare het advies om de volgende keer uit te komen in de 4e divisie. In muziekkringen houdt dit in dat de laagste (5e) divisie meteen mag worden overgeslagen. Met het optreden zelf en deze, uit een zeer vakkundige jury voortkomende beoordeling waren de fanfareleden en hun dirigent, John Brouwer, enorm verheugd.

Voor een fotoimpressie van de hele concoursdag, klik hier...

Beluister de geluidsopnames van de gespeelde werken, klik hier...
(concoursopnames verschijnen bovenaan de pagina)Concert in Duplo! - 3 november 2013

Onder de vrolijke titel “Concert in Duplo!” was de fanfare van Crescendo op zondag 3 november 2013 in het theater van het Coornhert Lyceum in Haarlem te gast bij Harmonie St. Michaël uit Heemstede.
De titel dekte dit concert op een wel heel bijzondere wijze, want niet alleen de uitvoerende orkesten waren in duplo (een harmonie en een fanfare), maar ook John Brouwer vervulde een dubbelrol als dirigent van beide verenigingen.
Naast de eigen, trouwe fans van de fanfare werd de theaterzaal deze zondagmiddag ook goed gevuld met uit andere plaatsen afkomstige luisteraars, en Crescendo mocht het concert openen. De fanfare maakte van deze prachtige mogelijkheid gebruik als een extra ‘try-out’ voor het wedstrijdprogramma dat zij een week later elders in Noord-Holland zou gaan vertolken.

En ook nu werd de hoeveelheid concoursmuziek aangevuld met een extra muziekstuk, zodat een mooi vertolkt en goed gevuld concertgedeelte vóór de pauze aan het publiek werd gepresenteerd. Het werd zowel door het publiek als door de collega-muzikanten van Harmonie St. Michaël zeer gewaardeerd.
Na de pauze was de beurt aan de harmonie, en dat geeft altijd een leuke wisselwerking voor alle luisteraars: een harmonie met ook houten blaasinstrumenten naast een fanfare met alleen koperen blaasinstrumenten. De klank, het timbre van deze twee orkestvormen verschilt aanzienlijk.
Ook St. Michaël had een mooi, uitgebreid muziekprogramma ingestudeerd, waarnaar met veel muzikale interesse werd geluisterd. Daarnaast had zij de ‘aankleding’ van het gehele concert met o.a. podiumversiering en projectie van op de diverse muziek van toepassing zijnde achtergrondbeelden verzorgd. Vergezeld van de vakkundige en enthousiast door de ladyspeaker vertolkte achtergrondinformatie zorgde dit voor een nog intensere beleving van alle muziek.
Nadat de voorzitter van St. Michaël aan het eind van het concert en public een tweetal van haar muzikanten had gehuldigd voor een zeer lang lidmaatschap van de vereniging, namen de beide orkesten afscheid van elkaar en keerde Crescendo tevreden huiswaarts.

Voor foto’s van het “Concert in Duplo!” klik hier...Donateursconcert, 13 oktober 2013

Er zijn tradities die Crescendo graag in ere houdt en één daarvan is het geven van een concert voor haar donateurs om te bedanken voor de (vaak al tientallen jaren lange) financiële steun aan de vereniging. Op 13 oktober was het weer zo ver: de gymzaal van de P.C. Hooftschool in Muiden werd omgetoverd tot concertzaal en de vereniging liet zich weer van haar beste kant zien en horen.

Al geruime tijd verschijnen de leden van de vereniging tijdens optredens in zwarte kleding, waarbij er per concert van tevoren door het bestuur eventueel gekozen wordt voor een kleuraccent dat de leden – naar eigen wens al dan niet – extra mogen toepassen bij hun concertoutfit. Voor dit concert was lichtblauw de mogelijkheid om een vrolijke, extra kleur aan de kleding toe te voegen. Dat hiervan door menigeen en op zeer verschillende wijze gebruik werd gemaakt is duidelijk te zien op de foto’s die tijdens het concert werden gemaakt (klik hier... ).

Het concert zelf werd geopend door de slagwerkgroep onder leiding van dirigent Cas van der Horst. Het publiek genoot van de grote diversiteit aan concertmuziek die de slagwerkers uitvoerden. Dat deze kleine, maar uitstekend musicerende groep het gewone “trommelen” (waar overigens niets mis mee is) al lang achter zich heeft gelaten, is bij de frequente bezoekers van onze concerten bekend en wordt door hen zeer gewaardeerd.
Hierna traden twee duo’s saxofoonleerlingen van docent Frank Vlam voor het voetlicht: Wessel en Bruyn lieten swingende muziek horen en Ymke en Tjalle speelden dansmuziek uit Zuid-Europese landen.
A.M.V.-docente Renske van der Brug (A.M.V. staat voor: Algemene Muzikale Vorming) had een Verrassingsact met Charley en Stella op blokfluit voor dit concert gepland, maar helaas moest één van beide meisjes verstek laten gaan, zodat de ander – samen met Renske – vol verve de honneurs waarnam en een warm applaus voor haar blokfluitoptreden in ontvangst mocht nemen.
De fanfare met dirigent John Brouwer sloot de muzikale middag af. Zij speelde een drietal muziekwerken waarmee een maand later deelgenomen zou gaan worden aan een concertconcours en voerde daarnaast “The Baron of Dedem” uit. Dit muziekstuk, dat over de baron van Dedemsvaart en de aanleg van het gelijknamige kanaal verhaalt, lokte ladyspeaker Hank Schep uit tot een klein stukje vaderlandse geschiedenis voor het aanwezige publiek en uitleg van wat er in dit muziekwerk aan taferelen te horen is. Voor de luisteraars geeft zo’n toelichting altijd extra betekenis aan en beleving van de uitgevoerde muziek.

Zowel de leden van Crescendo als het ruimschoots aanwezige publiek hebben volop genoten van deze afwisselende, muzikale middag.

Voor een fotoimpressie van het Donateursconcert, klik hier...Verenigingsborrel en Jubilarissen, 6 oktober 2013

Binnen onze vereniging is het gebruikelijk om in de eerste weken na de zomervakantie een interne activiteit te organiseren, zodat iedereen uit alle verenigingsonderdelen elkaar weer even ontmoet en kan bijpraten over de afgelopen periode. Niets muzikaals, maar wel heel gezellig.
Dit jaar werd het een Verenigingsborrel op een zondagmiddag, waarbij men elkaar onder het genot van een drankje en een hapje trof in het eigen clubgebouw “Pro Musica”. Weliswaar vond de bijeenkomst wat later in het muzikale seizoen plaats dan gebruikelijk is, maar de middag was daardoor niet minder gezellig. Jong en oud wisten zich prima te vermaken, zoals uit de foto’s van deze middag (klik hier…) ook duidelijk blijkt.

Tijdens dit ongedwongen samenzijn werd deze keer ook even tijd gemaakt voor een wat officiëler gebeuren: het huldigen van de jubilarissen in de vereniging. Vergezeld van een toepasselijk woord en felicitaties mocht elke jubilaris uit handen van de voorzitter, Wendy van Capelle, een oorkonde van de K.N.F.M. (Koninklijke Nederlandse Federatie van Muziekverenigingen) en een attentie van het verenigingsbestuur ontvangen.

Gehuldigd werden Rinus van Ast voor zijn 60-jarig lidmaatschap van Crescendo, Martin van Berkel en Eric Bogaard ieder voor 40 jaar lidmaatschap van een bij de K.N.F.M. aangesloten vereniging en Gerard Samplonius eveneens voor het 40-jarig lidmaatschap, maar in zijn geval ook bij één en dezelfde vereniging: Crescendo.

De jubilarissen Sebastiaan en Daniël Meijer konden helaas door sportieve verplichtingen elders niet tijdig in Muiden zijn om deze middag te worden gehuldigd. Daarom werd op de eerstvolgende vrijdagavond, 11 oktober, even repetitietijd van de fanfare ingeruimd om hen in het zonnetje te zetten en te feliciteren met het 12½-jarig lidmaatschap van Crescendo.

Crescendo prijst zich gelukkig met haar trouwe en enthousiast musicerende leden!

Voor een fotoimpressie, klik hier...Wijkconcerten, 28 juni en 5 juli 2013

Met opgewekt enthousiasme trotseerde de fanfare van Crescendo op vrijdagavond 28 juni 2013 de dreigende wolken en zette haar complete concertopstelling gereed op “de plaat” bij de kinderspeelplaats langs de vestingwal aan de Kloosterstraat in de “Bouwvy-wijk” in Muiden.
Voor deze avond stond hier een openlucht concert gepland.

Naast de gebruikelijke fans van de fanfare verscheen er ook een aantal wijkbewoners om te komen genieten van de muzikale klanken.
Na een concertmars en diverse vrolijke muziekstukken werd de gestaag doordruppelende regen echter spelbreker … halverwege het concert en “middenin” een 3-delig concourswerk waren dirigent en muzikanten genoodzaakt het concert vanwege de weersomstandigheden te beëindigen.
Alhoewel er dus noodgedwongen een vervroegd einde aan het openlucht concert kwam, heeft iedereen toch genoten van het musiceren en luisteren op deze bijzondere concertlocatie.

Een week (en vele schietgebedjes voor goed weer) later zag het er beter uit voor de muziekliefhebbers!

De muzikanten konden in zomerse kleding verschijnen en opnieuw werden alle attributen vervoerd. Op deze vrijdagavond, 5 juli, werd koers gezet naar de wijk “Noord-West”, waar de fanfare op de speelplaats in de groenstrook aan de Constantijn Huygenslaan (achter de P.C. Hooftschool) plaatsnam. Dat de omwonenden van deze locatie het openlucht concert waarderen en inmiddels weten hoe het concept werkt was duidelijk, want steeds meer mensen vonden – voorzien van een eigen stoeltje – de weg naar dit heerlijke plekje onder de bomen en streken bij het orkest neer, of zetten hun stoel naast hun eigen voordeur op de stoep als men pal aangrenzend woont.
In een ongedwongen sfeer, met vrolijke aankondigingen door dirigent John Brouwer en enthousiast applaus van het publiek tussendoor, kon deze avond het leuke muzikale programma met “voor elk wat wils” geheel worden uitgevoerd.
Met “I will survive” klonken de laatste tonen van de fanfare voordat zij aan de gebruikelijke zomer-stop in haar muzikale jaar begon.

Voor een fotoimpressie van het Bouvywijkconcert op 28 juni, klik hier...

Voor een fotoimpressie van het wijkconcert in Noord-West op 5 juli, klik hier...Concert bij "Florisberg" in Muiderberg, 23 juni 2013

Concert (maar niet in de openlucht) bij “Florisberg”

Evenals vorig jaar waren de weergoden Crescendo en de bewoners van Zorgcentrum “Florisberg” in Muiderberg niet goed gezind ten aanzien van het geplande openluchtconcert: het was te nat en te koud op zondag 23 juni jl. Daarom werd besloten een concert in “Florisberg” te geven. Helaas kon daaraan om praktische redenen de slagwerkgroep niet deelnemen.
De fanfare en een afvaardiging van de leerlingen van de A.M.V.-/blokfluitgroep musiceerden echter weer met veel plezier voor de bewoners van het zorgcentrum. In de recreatiezaal werd een grote verscheidenheid aan muziek geboden met “voor elk wat wils”. Het applaus en de opmerkingen van het publiek maakten duidelijk dat men ervan genoot!

Het altijd gastvrije “Florisberg” trakteerde de bewoners, bezoekers en muzikanten na afloop van het concert op een drankje en een hapje, wat door iedereen enorm gewaardeerd werd.

Crescendo hoopt erop in 2014 weer een concert in de buitenlucht, vóór de entreedeuren van “Florisberg”, te kunnen geven.

De tijd zal het leren …

Voor foto's, klik hier...Uitslag Bliksemverloting, 10 juni 2013

In de week van 3 tot en met 9 juni vond de jaarlijkse bliksemverloting van muziekvereniging Crescendo plaats. Hieronder volgt een overzicht van de winnende lotnummers en bijbehorende prijzen.*

PRIJS NR. LOT NR.
PRIJS
1 2174 WAARDEBON TUINCENTRUM à € 100,--
2 2305 Leren voetbal
3 2079 10-delige DVD-box "Voetballers"
4 340 Zomerpakket: mega Tennis + mega Frisbee
5 51 Tristar elektrische rvs rijstkoker
6 2822 Lego Basisdoos 450-delig
7 1394 Champagnekoeler (mèt champagne)
8 2972 Waardebon Tuincentrum à € 25,--
9 1441 Badhanddoek + washand
10 4386 Set à 6 stuks amuselepels
11 879 Set "Zelf sieraden maken"
12 2702 Staafmixer
13 1392 2 hartvormige Kaartenhangers
14 3753

Waxinelichtjesboom

15 1431 Waardebon Tuincentrum à € 50,--

Prijzen kunnen - na telefonisch contact - worden afgehaald bij:

De heer R. Samplonius, Const. Huygenslaan 15, Muiden
Telefoonnummer: 0294 - 26 43 76

Met dank aan alle kopers van loten !!

* onder voorbehoud van typefouten
Tekst: Anja van Capelle


Dodenherdenking, 4 mei 2013

Traditiegetrouw verzorgde Crescendo op 4 mei jl. de muzikale invulling van de Dodenherdenking in Muiden.
3 Tamboers met omfloerste trommen gingen vooraf aan de grote stoet door de stad richting de Algemene Begraafplaats, waar de fanfare inmiddels opgesteld stond en bij deze gelegenheid passende muziek ten gehore bracht.
Na het trompetsignaal, de twee minuten stilte ter nagedachtenis aan allen die het leven hebben gelaten voor de vrijheid in binnen- en buitenland, de “Last Post” door een trompettist en de gezamenlijk gespeelde en gezongen twee coupletten van ons volkslied, begaf de stoet zich de begraafplaats op en langs de graven van de Canadese militairen. Hierbij speelde de fanfare – in afwijking van de meer gebruikelijke koralen – dit jaar een bewerking van gedragen muziek van Händel, een muzikale ‘meditatie’ en van origine uit Zwitserland afkomstige koraalmuziek.

In tegenstelling tot de bij niet-ingewijden misschien levende veronderstelling dat dit traditionele optreden door Crescendo als ‘standaard’ wordt beschouwd, besteden tamboers en fanfare jaarlijks veel tijd aan de voorbereidingen ervan en ervaren zijzelf dit ook elk jaar weer als een sfeervol en indringend optreden.

Voor foto's, klik hier...Crescendo op de Vrijmarkt, 4 mei 2013

Van Grote Schoonmaak naar Rommelmarkt

Tijdens de grote schoonmaak in april van Pro Musica, ons verenigingsgebouw, kwamen er spullen tevoorschijn die niet meer gebruikt werden. En de kreet “goed voor de rommelmarkt” kwam regelmatig voorbij.
Dat verkoop van die artikelen dan ook weer iets op zou brengen voor de verenigingskas was een extra pluspunt, naast het opruimen van het gebouw. Crescendo voelt namelijk – net als alle culturele instellingen en veel andere soorten verenigingen – behoorlijk de impact van de slechte economische tijd, waarin we leven: gemeentelijke subsidie wordt teruggeschroefd naar het nulpunt en de opbrengst van het oud papier daalt omdat er simpelweg minder kilo’s oud papier worden aangeboden (er zijn minder abonnementen op kranten en tijdschriften, er wordt minder reclamedrukwerk verspreid, enz. enz.)

Naast het op eigen initiatief van de leden verhogen van de maandelijkse contributie is elke extra injectie van de clubkas dan ook van harte welkom, en doen de leden er zelf alles aan om dit tot stand te brengen.
Zo ontstond het idee om deel te nemen aan de Vrijmarkt, die het Comité voor Openbare Feesten Muiden op 4 mei jl. organiseerde. De leden brachten zelf nog extra speelgoed, boeken en huishoudelijke artikelen mee om te verkopen en zo kon het gebeuren dat die ochtend een breed scala aan spullen te koop werd aangeboden.
Met veel plezier “bemanden” de muzikanten en slagwerkers het trottoir met koopwaar, en de grabbelton met leuke, kleine verrassingen voor kinderen.
Na een paar zonnige en gezellige uurtjes kon de penningmeester van Crescendo worden verblijd met extra euro’s.

Onze hartelijke dank gaat uit naar alle “leveranciers” èn kopers van de spullen!

Voor een impressie van deze vrolijke, muzikale “bende” … klik hier...C-Factor, 17 maart 2013

The C-Factor … Crescendo heeft van alles in huis!

Op zondagmiddag 17 maart werd in het eigen clubgebouw van de muziekvereniging, in een sfeervolle entourage, The C-Factor gehouden: een muzikale happening, waarbij de leden van Crescendo – jong en oud, beginner en gevorderde – laten zien wat hij en zij muzikaal allemaal kunnen, maar vooral ook laten zien dat het zo enorm leuk is om muziek te maken.
Optredens van solisten, duo’s en trio’s en spelend op saxofoon, hoorn, blokfluit, trom, bugel, bariton en zelfs gitaar … alles was mogelijk deze middag en het publiek heeft dan ook genoten van een zeer afwisselend programma.
De beide juryleden gaven na elk optreden een positief en opbouwend, mondeling verslag van hun bevindingen. Cijfers worden er nooit gegeven en het streven is erop gericht om ook alle zenuwen zoveel mogelijk buiten de deur te houden. En dat lukte prima, want deze middag werd een waar muzikaal feest.


De jury kende twee wisselprijzen toe: de Toon Buninga-Trofee ging naar Emma en Frank en de Max Honing-Trofee werd in de wacht gesleept door Chiara en Martin.

Het publiek mocht haar stem uitbrengen voor de toekenning van de publieksprijs voor het beste, leukste of meest originele optreden van de middag. Na twee stemrondes viel deze wisseltrofee in handen van Bruyn.
Dit jaar gingen alle drie de wisselprijzen naar bespelers van de altsaxofoon, maar dat was puur toeval. Ook de optredens op alle andere instrumenten werden zeer gewaardeerd.

Voor een kijkje bij The C-Factor anno 2013, klik hier...Benefietconcert voor het Ronald McDonald Kinderfonds, 15 maart 2013

Muziekvereniging Crescendo uit Muiden organiseert jaarlijks een benefietconcert voor een Nederlandse organisatie die zich inzet voor de medemens. In 2013 was de keuze hiervoor gevallen op het Ronald McDonald Kinderfonds.

Het Ronald McDonald Kinderfonds zorgt ervoor dat ernstig zieke kinderen en hun ouders dicht bij elkaar kunnen zijn. Eén van de 15 logeerhuizen is het Ronald McDonald Huis AMC Amsterdam waar jaarlijks honderden gezinnen logeren, en dát stond op de avond van 15 maart 2013 centraal. Dáár deden we het allemaal voor!

Muzikaal werd de avond ingevuld door de fanfares van Crescendo en van Muziekvendel Nardinc uit Naarden, welke belangeloos aan dit concert in de Grote Kerk van Muiden meewerkten. De kerk werd daarvoor door de Activiteitencommissie van de kerk eveneens gratis beschikbaar gesteld.

Tijdens deze avond waren er vrijwilligers van het Ronald McDonald Huis AMC Amsterdam aanwezig, die de verkoop van de consumpties verzorgden. Eén van de vrijwilligsters sprak ook een wervend openingswoord bij de start van de avond en een enthousiast dankwoord aan het einde van het concert.

Het was een mooie, muzikale en sfeervolle avond, waarvan het talrijke publiek met volle teugen genoot.

De entreegelden, de opbrengst van de consumpties en alle overige spontane giften tijdens het Benefietconcert kwamen geheel ten goede van het Ronald McDonald Huis AMC met het prachtige eindtotaal van …

… bijna € 500,-- !!
(€ 493,05 om precies te zijn)

Met dank aan iedereen die het concert bezocht en enthousiast bijgedragen heeft voor dit fantastische, goede doel!

Voor foto's van het Benefietconcert klik hier... 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Schijnwerpers voorgaande jaren

archief: in de schijnwerper 2012
archief: in de schijnwerper 2011
archief: in de schijnwerper 2010
archief: in de schijnwerper 2009
archief: in de schijnwerper 2008
archief: in de schijnwerper 2007
archief: in de schijnwerper 2006
archief: in de schijnwerper 2005
archief: in de schijnwerper 2004