Hier vindt u alle berichten die in 2005 in "In de schijnwerper" vielen te lezen. "In de schijnwerper" is de actualiteitenrubriek van crescendo-muiden.nl.


22 december 2005 ~ crescendo’s kerstconcert (aankondiging)

De fanfare van Crescendo geeft haar jaarlijkse Kerstconcert ditmaal op

donderdag 22 december a.s.
in de Grote Kerk


aan de Kerkstraat in Muiden, tezamen met (afkomstig uit ’s-Graveland / Kortenhoef)

het koor “Inspiration”.


Onder leiding van Lex Blankestijn zal de fanfare traditionele en modern bewerkte Kerstmuziek ten gehore brengen. Zoals gebruikelijk ontbreekt ook dit jaar een aantal door iedereen mee te zingen liederen niet aan het programma.
“Inspiration” is een zes jaar geleden opgericht koor, dat inmiddels haar kunnen o.a. heeft getoond tijdens de fameuze herderstochten in Baarn en het korenfestival in Weesp. In Muiden zingt zij onder leiding van Hugo de Graaff een Engelstalig Kerstrepertoire in diverse muziekstijlen.

Kortom: een programma met voor elk wat wils om helemaal in Kerstsfeer te raken!
Aanvangstijd: 20.00 uur. Entree: gratis.
Tekst: Anja van Capelle9 november 2005 ~ trekkingslijst bliksemverloting

Op woensdag 9 november vond de jaarlijkse bliksemverloting van muziekvereniging Crescendo plaats. Hieronder volgt een overzicht van de winnende lotnummers en bijbehorende prijzen.*

prijs nr.lot nr.prijs
1165Set koffiebekers espresso
22309Tosti apparaat
32848Sapmachine
44246Sportset (doel- en korfset)
53554kleuren-t.v. (37 cm)
64052Handdoek + washand
7392Legpuzzle
8850Cadeaubon van Balance in Beauty
91112Braun staafmixer
101665Curver opbergbox op wielen

Prijzen kunnen - na telefonisch contact - worden afgehaald bij:

De familie R. Samplonius, Const. Huygenslaan 15, Muiden
Telefoonnummer: 0294 - 26 43 76
* onder voorbehoud van typefouten16 oktober 2005 ~ wederom succes voor showgirls crescendo

Op zondag 16 oktober namen de Showgirls van muziekvereniging Crescendo in Muiden deel aan een volgend DRUMA-concours. Deze wedstrijd werd georganiseerd door Muziekvereniging SOS in Goirle. Dit betekende een succesvolle afsluiting van het seizoen voor deze groep enthousiaste meiden.

De oudste majorettengroep van de muziekvereniging, uitkomende in de 3e divisie, behaalden met 83,33 punten een welverdiende 1e prijs en oogsten daarmee veel applaus. De show werd uitgevoerd op muziek uit de musical Mamma Mia, waarmee ook 2 weken geleden in Alkmaar al een prachtige eerste prijs werd behaald.
Tekst: Martine Baltus2 oktober 2005 ~ twee maal eerste prijs voor majorettes van crescendo

Op zondag 2 oktober vond in Sporthal De Hoornse Vaart in Alkmaar het KNFM-majoretteconcours 2005 plaats. Dit concours werd georganiseerd door Show & Twirlgroep The Twirling Girls uit Alkmaar. Muziekvereniging Crescendo uit Muiden was één van de deelnemende verenigingen en haalde weer mooie prijzen binnen.

De minirettes, uitkomende in de divisie ‘jeugd 1 beginners’ onder leiding van miss-majorette Dorea van Wees, behaalden met 84,18 punten een 1e prijs. Deze show werd uitgevoerd op muziek van de musical Aladdin. Met deze score eindigde deze groep enthousiaste meiden, als 3e van alle 13 deelnemende groepen uitkomende in de jeugddivisie. Een prima prestatie!

De showgirls, uitkomende in de derde divisie met als miss-majorette Wendy van Capelle, traden op met een show op muziek van de musical ‘Mamma Mia’ en behaalden met 81,88 punten ook een zeer goede 1e prijs. Deze swingende show zal dit seizoen nog één maal tijdens een concours getoond worden, te weten op zondag 16 oktober a.s. in Goirle. Dit concours in Alkmaar was voor de majorettes van Crescendo het tweede van dit seizoen.

De majorettegroepen van Crescendo trainen iedere maandagavond vanaf 18.00 uur in het gebouw ‘Pro Musica’. Mocht u belangstelling hebben, dan bent u van harte welkom om eens een keer een kijkje te komen nemen. Voor meer informatie en het laatste nieuws over muziekvereniging Crescendo kunt u terecht op de website www.crescendo-muiden.nl.
Tekst: Martine Baltus25 september 2005 ~ verenigingsdag

De Verenigingsdag speelde zich dit jaar in en om het eigen verenigingsgebouw “Pro Musica” af. In leeftijd variërend van 4 tot circa 65 jaar hadden ruim 70 deelnemers ingeschreven voor dit gebeuren terwijl de invulling nog een verrassing was. Het werd een zeskamp, die bestond uit ludieke spellen en spelcombinaties. Verdeeld over vier teams werd tegen elkaar ‘gestreden’ op het gebied van behendigheid, creativiteit en kennis.

De zeskamp bestond uit:
  • de hindernisbaan: achteruit lopen over een traject met alleen zicht via een spiegel, koekhappen, en water-via-rietjes en ballen-op-lepels overbrengen;
  • het sjoel-zand: na elke gescoorde sjoelschijf zoveel mogelijk zand in een blikje verplaatsen;
  • hints & pictionary: jong en oud maken al tekenend of bewegend veel duidelijk (of juist niet …);
  • de ballonspijkers: ballonnen door korven gooien om daarna één keer op een enorme spijker te mogen slaan;
  • het skiën: met z’n achten tegelijkertijd; niet op de sneeuw, maar door het gras, en … ‘klunen’ over het asfalt en achter de begroeiing langs (!);
  • de quiz: vijf rondes vragen in negen verschillende categorieën, waaronder ‘over Muiden’, ‘over Crescendo’ en ‘voor de jongsten’.
Spanning, inspanning en ontspanning wisselden elkaar steeds af en er werd vooral veel gelachen …heel belangrijk!!
Uiteindelijk kwam er een winnend team tevoorschijn, waarvan de teamleden als 1e prijs allemaal een tafeltennisballetje met opschrift kregen. Vanzelfsprekend was het vrolijke commentaar op de jurybeoordeling niet van de lucht!

Hierna werd de barbecue gereed gemaakt en kon iedereen genieten van een heerlijke maaltijd.

Als afsluiting van deze dag werden drie jubilerende majorettes in het zonnetje gezet: Ariënne en Dionne Mastenbroek en Dorea van Wees. Zij kregen een litho van een majorette en een platenbon.

Voor een blik op deze zonnige dag vol vrolijke perikelen kunt u de fotolink van onze website aanklikken.
Tekst: Anja van Capelle


10 juli 2005 ~ jeugdhappening

Nadat Koos Schipper in september 2004 is begonnen met het jeugdorkest is er al heel wat gebeurd rondom hen. Zo was er op 23 januari een concert in het verenigingsgebouw “Pro Musica”, op 19 maart een optreden tijdens het donateursconcert en een zelfstandig buiten optreden met het spieringfestival op 2 juli.
Nu ruim een week later een jeugdhappening voor alle jeugd van Crescendo. Dit optreden werd buiten verzorgd, nadat eerst heel veel werk was verzet om het podium zoveel mogelijk het aanzien van een circus te geven. Het gedeelte na de pauze stond in het teken van het circus.
Een op een circustent lijkende stelling was het decor voor deze middag. Strobalen markeerden de tent. Verder werd deze dag overgoten met zeer warme zonnestralen, waarbij de ouders en belangstellenden gezeten op een gezellig terras konden genieten van hun kroost.

Het jeugdorkest begon deze middag met een echte mars “Avanti”. Na het jeugdorkest – welk werd gesteund door enkele “oudere jeugd” – trad een blokfluittrio op. Enkele blokfluiters hadden zich feestelijk gekleed voor dit warme optreden. Natuurlijk kon een gezamenlijk optreden tussen de blokfluiters en het jeugdorkest niet ontbreken. Met de bekende blokfluitrock kon een ieder zich uitleven in de muziek.

Wat deze middag zo leuk maakte, was dat ieder jeugdlid mee kon spelen. Zo maakten enkele jeugdige tamboer leerlingen hun eerste kennismaking met een publiekelijk optreden. Petje af voor hen, om zo helemaal alleen je partijtje te spelen.
Heel afwisselend was deze middag ook, want na het tromgeroffel, blokfluiters en het jeugdorkest waren de majorettes aan de beurt. Het jeugdteam trad op met hun succesvolle show Aladdin – waarmee zij een eerste prijs hadden behaald tijdens het concours te Volendam. Eveneens voorzien van een 1ste prijs, traden de succesvolle showgirls op met hun show Mamma mia. Om vooral te proeven aan eventueel toekomstig succes en om te tonen wat zij in hun mars hadden, traden de leerling majorettes op met hun show “Chipz”.

Het jeugdorkest deed o.l.v. Koos Schipper – gekleed in een echt “circus dikke deur outfit” – een heel circus optreden, helaas zonder echte dieren. Op de tonen van de muziek kon je met een beetje fantasie de olifanten horen lopen en zag je een menselijke kanonskogel de lucht door vliegen.

De uitsmijter van de middag was het inmiddels bekende nummer “House of Dance”.
Een geslaagde middag voor de jeugd om hun kunnen te presenteren.
Tekst: Andrea Rietbergen2 juli 2005 ~ jeugdorkest op het spieringfestival

Vooraf was het nog een heel geregel om stoelen en instrumenten ter plaatse te krijgen, i.v.m. de afgesloten straten tijdens het festival. Hiervoor werd een “list” bedacht en werden alle spullen op vrijdagavond na het zomeravondconcert van de fanfare reeds bij een mevrouw in een aangrenzend pand opgeslagen. Voor aanvang van het concert was het even passen en meten om alles en iedereen een plek te geven, wat net lukte. Het eerste - openbare – concert van het jeugdorkest kon beginnen. Er was zelfs een professionele geluidsinstallatie aanwezig. Er was nauwelijks begonnen of het begon te regenen. Niet hard, maar toch… Gelukkig werd het na een kwartiertje toch nog droog. De geluidsinstallatie was ondertussen i.v.m. de regen weggehaald, maar het orkest ging onverdroten voort.

Voor een wisselend aantal toehoorders (die vaak lekkere hapjes en drankjes aan het verorberen waren) werd enthousiast gemusiceerd. Dat dit op prijs werd gesteld, bleek uit het vaak luide applaus. Er was vooraf bewust geen programma gemaakt, zodat alle muziek lekker door elkaar gespeeld kon worden. Het gehele repertoire werd “uit de kast” gehaald. Hierdoor werd er steeds meer op verzoek van de orkestleden gespeeld, wat de sfeer – lees: gezelligheid onder elkaar – nog meer ten goede kwam. Tijdens een korte pauze werd limonade uitgedeeld. Het jeugdorkest en Crescendo hebben weer van zich laten horen en hebben een goede indruk achtergelaten.
Tekst: Koos Schipper1 juli 2005 ~ een hollands zomeravondconcert

Op vrijdag 1 juli heeft de fanfare een “Hollands” Zomeravondconcert gegeven in de Grote Kerk in Muiden.

Bij de kerkdeuren werd het publiek welkom geheten onder aanbieding van een dropje, een echt Hollandse lekkernij.
Daarna viel de in stijl gebrachte entourage voor iedereen te bekijken: een tafel met Delftsblauw serviesgoed en dropdozen; een originele haringkar; een waterlandschap met visattributen, een molen en tulpen; een Oudhollandse zithoek met boerenbont servies, koffiemolen, enz.; kaas in allerlei soorten en uitvoeringen, vergezeld van een kaasmeisje; en onze rood-wit-blauwe vlag in diverse maten (zelfs de lady-speaker was gekleed in de Hollandse vlag!).

De muzikanten boden de luisteraars niet alleen een gevarieerd programma aan, dat varieerde van een mars tot aan een concertwerk en van “James Last op Klompen” tot aan “Soldaat van Oranje”, maar ook een zeer verrassende aanblik! De concertoutfit was thuis gelaten en iedereen had zijn best gedaan om typisch “zomers” en/of “Hollands” gekleed te gaan. Korte broeken, zomerpetjes en –slingers, boeren en boerinnen, een grasgroene kikker, een Fries, Oranje-fans en Maxima … ze waren er allemaal. Als “klap op de vuurpijl” besteeg tot slot de dirigent op schaatsen en gehuld in zeer warme bovenkleding inclusief wanten en ijsmuts de “bok” (= het platform van de dirigent); er werd - ook door de muzikanten, die hem van tevoren nog niet hadden gezien - gebruld van het lachen! (zie de foto-link op deze website voor een impressie van het geheel)
Pas nadat de lachende monden bij de muzikanten weer in de juiste stand stonden, kon gestart worden met het eerste muziekstuk van het concert, dat ongeveer een uur duurde.


Mede dankzij de Activiteitencommissie van de Grote Kerk en allen, die belangeloos materialen beschikbaar stelden, kon dit concert - dat tevens de start van het Spieringfestival vormde - georganiseerd en gratis bezocht worden.

Bij het verlaten van de kerk boden een paar “boerinnen” de luisteraars voor onderweg nog een blokje kaas aan; een laatste, Hollandse geste op deze vrolijke, muzikale avond.
Tekst: Anja van Capelle


19 juni 2005 ~ majorettes zeer succesvol !

Op zondag 19 juni jl. namen de majorettes van Crescendo deel aan twirlwedstrijden in Volendam. Beide teams van elk 10 jongedames zetten wervelende shows op de vloer neer en behaalden welverdiende, "dikke" 1e prijzen! Het jeugdteam sleepte met de Aladdin-show 85,7 punten in de wacht en het oudste team showde, uitkomend in de derde divisie, op muziek uit de musical "Mamma Mia" 83,9 punten bij elkaar.
Met zelfs drie (!) wedstrijdbekers kwamen de dames terug naar Muiden, omdat Wendy van Capelle, als leidster van het "Mamma Mia team", tot beste miss-majorette van alle derde divisieteams op deze dag werd uitgeroepen.
Hulde aan alle dames, hun instructrice en vanzelfsprekend ook alle vrijwilligers op de achtergrond, die prachtige, bij de shows passende kleding hadden gemaakt!
Crescendo is trots op haar "meiden"!
Tekst: Anja van Capelle


18 juni 2005 ~ fanfare in friesland

Op zaterdag 18 juli 2005 beleefde de fanfare van Crescendo een fantastische dag in Friesland! Ze was te gast bij muziekvereniging "De Harmonie" uit Sint Nicolaasga. Na een ontvangst, videopresentatie en rondleiding in het gemeentehuis van Joure door hun burgemeester en onze beschermheer - de heer G.J. Kuiper - en zijn echtgenote volgde een vaartocht in de stralende zonneschijn over het Friese water naar het dorp Langweer. Daar was het "Amsterdamse Dag", een jaarlijks terugkerend feest.
Door de slagwerkgroep en majorettes van "De Harmonie" werden we op muzikale wijze welkom geheten aan de wal, en op het aangrenzende terras van herberg "De Wielen" werd vervolgens een concert gegeven door de harmonie en onze fanfare. De dirigenten van de beide verenigingen, die zelf ook uitvoerend musicus zijn, namen elk als gastspeler deel aan het concert van de collega-vereniging.
Het geheel werd afgesloten met het gezamenlijk uitgevoerde muziekstuk "ABBA Gold" en aan de gezichten van alle muzikanten en het publiek op de terrassen en aan boord van de boten viel af te lezen, dat men genoot!
Na een bezoek aan de braderie in het dorp nam het hele gezelschap daarna enthousiast deel aan een excursie naar een hypermodern melkveebedrijf, waar de muzikanten tijdens een rondleiding alle uitleg kregen over het moderne boerenleven. De dag werd afgesloten met een zeer uitgebreide, gezamenlijke barbecue bij de voorzitter van "De Harmonie" thuis. Een heerlijke, maar bovenal ook zeer gezellige gebeurtenis!
Er waren dankwoorden met een vrolijke kwinkslag door de beide verenigingsvoorzitters.
En de laatste woorden kwamen van de heer Kuiper, die samen met zijn echtgenote de gehele dag meebeleefd had. Hij vertelde alle aanwezigen, dat er slechts twee dingen zouden kunnen zijn, die de muzikale broederschap tussen de beide verenigingen in de toekomst zou kunnen verstoren, namelijk tegen de leden van "Crescendo" zeggen, dat Muiden een "dorp" is of tegen de leden van "De Harmonie" zeggen, dat het Fries een "dialect" is.
Dát doen we dus niet!
Vanuit onze stad kunnen we - helaas niet in de Friese taal - alleen maar besluiten met:

de Fanfare heeft een prachtige dag gehad met en door de Harmonie!

Tekst: Anja van Capelle19 maart 2005 ~ donateursconcert

19 maart 2005, was het weer zover. Ons jaarlijkse (gratis) concert, voor familie, vrienden en donateurs.
Zoals gebruikelijk was ook nu weer de kantine van SC Muiden, door de leden omgetoverd tot een ware concertzaal. Deze keer waren tuinslangen, sponsen en emmers de hoofdmoot van de versiering. Hiervoor was door de Pr-commissie gekozen i.v.m. het thema van het optreden van de majorettes, t.w.: "Carwash". Ook was gezorgd i.v.m. sponsoring, voor vlaggen van de Rabobank.
Aan dit jaarlijks terugkerende concert werken zoals altijd alle onderdelen van Crescendo mee. Zo ook dit jaar. Met een gevarieerd programma werd het publiek vermaakt. In een overvolle zaal traden achtereen volgens alle groepen met succes op. De slagwerkgroep, (Met nieuwe trommen) de majorettes, (In opvallende overal met pet) het jeugdorkest, (In hun nieuwe gesponsorde truien) de blokfluitgroep en de fanfare, (Met een aantal nieuwe gesponsorde instrumenten). Iedereen liet zich van zijn beste kant zien en horen. Wat opviel was het bijzonder hoge niveau van de optredens. Het geheel werd gepresenteerd door de vaste lady speaker, Corina van Ast. Crescendo heeft met dit concert weer een goed en mooi visite kaartje afgegeven. Na afloop werd "het personeel" door de voorzitter bedankt met een mooie bos bloemen.
Tekst: Koos Schipper


21 februari 2005 ~ afscheid met muziek

Op maandag 21 februari 2005 nam Muiden afscheid van haar burgemeester, de heer H.A. Smith. Naar de mening van het bestuur mocht Crescendo daarbij niet ontbreken en zo kon het gebeuren, dat op deze maandagavond tegen 19.00 uur de gehele vereniging aangetreden stond bij "De Kazerne" om het afscheid van een vrolijke noot te voorzien.
Op voorhand had de gemeentelijke organisator al aangegeven dit initiatief toe te juichen. In de bijzonder koude avondlucht bleek dit nog eens extra toen wij allemaal welgemeend werden uitgenodigd om binnen, in de raadzaal, op te treden. Na enig "passen en meten" en dankzij de flexibiliteit van de talrijk aanwezige belangstellenden stonden de majorettes, slagwerkers en muzikanten in de zaal en werden de heer en mevrouw Smith getrakteerd op menige mars en het "Lang zal hij leven".
Na een persoonlijk dankwoord van de burgemeester, waarin hij zijn samenwerking met Crescendo tijdens o.a. de aubade op Koninginnedag en de intocht van Sinterklaas memoreerde, bliezen wij de aftocht. Alle verenigingsleden werden voorzien van een consumptie en in de gelegenheid gesteld persoonlijk afscheid te nemen.
Tekst: Anja van Capelle


23 januari 2005 ~ originele jeugd-happening !

De Jeugdhappening, die op 23 januari 2005 in het eigen muziekgebouw "Pro Musica" plaatsvond was in twee opzichten "origineel": het was de eerste keer, dat een dergelijke happening gehouden werd èn de vormgeving van het geheel was zeer origineel!

"Pro Musica" was voor alle, jonge muzikanten omgetoverd tot een echte concertzaal met voldoende plaatsruimte voor alle vaders, moeders, broers en zusjes, de opa’s en oma’s, overige Crescendo-leden, enz. enz.
Het initiatief van de organisatie van deze middag was genomen door de muzikaal leiders van het jeugdorkest, Koos Schipper en Rinus van Ast, die daarbij ook alle andere jeugdgroepen van Crescendo betrokken. Helaas kon de jongste majorettegroep - wegens gebrek aan benodigde vloerruimte, als er ook publiek zit - aan deze happening niet deelnemen.

Onderbroken door een korte pauze speelden het jeugdorkest, de blokfluitgroep en slagwerkleerlingen voor 'eigen' publiek een zeer afwisselend programma. Beide programmagedeelten werden gestart met een mars, gevolgd door allerlei korte muziekstukken, die - voor zover dit het jeugdorkest betrof - door de jeugdleden van Crescendo zelf aangekondigd werden, waarbij zij dan in bijpassende kleding en met toepasselijke attributen verschenen. Zo werd er voor "Silly Scales" een ladder met eraan bungelende muzieknoten (=toonladder) binnengedragen, verschenen er bij de "Tortoise Race" twee jongedames met levensgrote schildpadden op hun hoofd, zat er een slagwerker met een bontmuts op en bontjas aan te fietsen op een hometrainer om "Cyclist in Moskou" uit te beelden, verscheen er een geheel Chinees geklede jongeman voorzien van een mand met een enorm stokbrood om "Chinaman in Paris" aan te kondigen en liet een stoere bink onder een enorme cowboyhoed heuse "pistoolschoten" horen voordat hij de titel "Guns en Cowboys" verklapte aan de toehoorders.
De leden van het jeugdorkest speelden, bijgestaan door enkele "senior" leden, de sterren van de hemel en lieten apetrots (terecht!) zien en horen wat zij in de enkele maanden sinds hun oprichting in september 2004 hebben geleerd. Er was al heel wat bereikt!
Het welkomstwoord, de aankondiging van alle optredens van leden van de blokfluitgroep en vermelding van alle verdere wetenswaardigheden werden deze middag gedaan door Wendy van Capelle.
Ondanks afwezigen door ziekte bij de blokfluitgroep gingen alle geplande optredens gewoon door en lieten de wel aanwezige blokfluiters zich extra van hun beste kant zien en horen! Het muziekstukje "Dans" werd zelfs tweemaal gespeeld en daarnaast geluiden uit het sprookje van "Hansje en Grietje" en het lied "Kortjakje". Sommige van deze, nog heel jonge leden van Crescendo hebben nog geen jaar les, maar stonden al vol overgave, prachtig voor publiek te spelen; een fantastisch gezicht!

De aankondiging van het muziekstuk, dat door de blokfluitgroep samen met het jeugdorkest gespeeld zou gaan worden, werd gedaan door Puck Holzhaus, die zowel blokfluit als bugel speelt. Het nummer heette "De Blokfluitrock" en hiervoor droeg zij speciaal een rok met blokfluiten, die zij zelf gemaakt had en na afloop nog even uitgebreid showde aan het publiek. Als laatste nummer werd het moderne "House of Dance" gespeeld, waarbij alle jeugdige muzikanten goed van zich konden laten horen en het publiek vol enthousiasme mee klapte.
Na een staande ovatie - en zo hoort dat in een concertzaal na een goed optreden! - werd als toegift nogmaals "House of Dance" gespeeld en deed het publiek ook van harte nogmaals mee!

Na ruim vijf kwartier kwam er een einde aan deze originele Jeugdhappening. Iedereen was het erover eens: het was voor herhaling vatbaar! De volgende Jeugdhappening staat dan ook al gepland in de Crescendokalender:
zondag 10 juli 2005


archief: in de schijnwerper 2004