2008 - 2009


25 oktober, Halloween-optocht. Leuk om te zien dat mensen in Muiden er iets van maken. Grote griezelspinnen in een web voor het raam en uitgesneden pompoenen met kaarsen erin. De optocht begon om 19.00 uur bij het muziekgebouw. De route was dit jaar anders – eigenlijk alles behalve de muziek – wij liepen door oud Muiden naar de dijk bij de Zeestraat, waar de kinderen al griezelend over de donkere dijk richting de “Westbatterij” liepen. Binnen 20 minuten stonden wij weer, nat van het zweet, want het was warm, in de Singelstraat voor het gebouw. Voor Frank Meijer was het zijn debuut. Hij liep met zijn dieptrom tussen de fanfareleden en voor een eerste keer met extra moeilijke factor, de duisternis, ging dit heel goed.

2 november, Concert in Aarlanderveen. Vorig seizoen bij ons zomeravondconcert was één van de andere orkesten, de fanfare Concordia uit Bergschenhoek, van John bij ons te gast. Nu was John met het idee gekomen om wederom een gezamenlijk concert met hen te geven. Dit concert werd in de studio van Danny Oosterman in Aarlanderveen gegeven. Kennelijk te vroeg, arriveerden wij bij de studio, want John moest nog even de sleutel regelen. Na het uitladen en het nuttigen van een kop koffie was er een korte repetitie, voor Wendy van Capelle was het nog even spannend want zij was de stand-in van Daniël Meijer en kon haar prima-vista spel tijdens de repetitie nog snel oefenen, werd om 12.15 uur begonnen met het koffieconcert. Na de pauze was het de beurt aan Concordia. Zij speelden indrukwekkende stukken, een graadje te hoog voor ons, maar ja zij zitten dan ook met bijna een dubbele bezetting. Een leuk concert.

19 november, Jaarvergadering. Met een magere opkomst werd om 20.00 uur aan de jaarvergadering begonnen. Omdat er toch wel het een en ander verhandeld werd, duurde de vergadering ruim twee uur. Zo werd besloten, dat de contributie per 1 januari 2009 verhoogd zal worden en dat er begin volgend jaar ernstig over gesproken gaat worden hoe de leden erover denken het repetitieverzuim aan te pakken.

22 november, Intocht Sinterklaas. Met stille trom werd vanaf de Singelstraat richting Sluis gelopen. Door de drukte konden wij – zij het iets krapper – naast elkaar de brug over. Opstellen voor Graaf Floris en de boot afwachten. Tijdens dit wachten werden wij verrast door een aardig koude sneeuwbui. De stoomboot was in aantocht en met de geluiden van de Sint Nicolaas Parademars en de bassen voorop werd gemarcheerd naar de Sluis. Gelukkig werd het weer droog, waardoor het iets minder koud aanvoelde. Nadat Sinterklaas door de burgemeester was begroet, namen zij samen plaats in de koets en kon een korte rondrit door oud Muiden beginnen. Het zou heel goed kunnen dat Rinus van Ast toch wat vaker achterom gekeken heeft, want de paarden van de koets liepen vlak achter hem. Na Sinterklaas veilig bij de Kazerne te hebben afgezet kon weer teruggemarcheerd worden richting gebouw, waar wij weer droog en enigszins verkleumd aankwamen. Bij het afsluiten werd voor de jarige Chanella Nieman - majorette - het “Lang zal ze leven” gespeeld.

22 november, Stamppotavond. Deze dag was een drukke dag voor de PR. ´s Morgens al werd de zaal van “Pro Musica” ingericht. Een ieder, die in de middag kwam voor de intocht van Sinterklaas moest zijn of haar instrumentenkoffer in de gang of instrumentenhok laten. Wel kon er vast gekeken worden hoe het eruit zag voor de avond. In ieder geval heel sfeervol en gezellig. De PR bleef na de rondgang om de aardappels te schillen voor de diverse stamppotten: boerenkool, hutspot of zuurkool. Iedere deelnemer moest een eigen bord en bestek meenemen. Daar was natuurlijk over nagedacht. Veel minder afwas. De eters werden met kaarslicht voor de deur van Pro Musica ontvangen. Jammer dat er maar weinig deelnemers waren, maar die hebben het dan wel heel erg gezellig gehad. De eters moesten van tevoren aangeven of zij boerenkool, zuurkool of hutspot wilden eten. Het gebouw was zeer sfeervol ingericht met al een Kersttintje. Zo was de PR zeer creatief bezig geweest met oude cd´s, welke aan elkaar verbonden in het gebouw hingen. Veel kaarslicht en alle versieringen en de tafels gedekt in zwart, wit en zilver. Het eten was heerlijk. Als voorafje kon je kiezen tussen kippen- of tomatensoep. Dan één van de drie hoofdmenu´s en voor de koffie en thee, heerlijk ijs. Ja, degenen die niet aanwezig waren hebben echt iets gemist.

29 november, Theorie-examen. Op deze dag werd door David Blankestijn en Charlotte de Haas theorie-examen gedaan in Huizen. De avond voorafgaande aan het examen, kwamen zij beiden zelfverzekerd over: het ging lukken. Nou, dat hebben zij waargemaakt. Beiden zijn voor hun theorie examen geslaagd. David met het cijfer 7,5 en Charlotte met een 9. Proficiat. Nu op naar het praktijk gedeelte.

2 december, Sinterklaasfeest voor de kinderen. Dit jaar met een klein groepje kinderen, maar de spanning en pret was daarom niet minder. De kinderen waren druk bezig met tekenen en kleuren. Sinterklaas zou gaan verhuizen en de tekeningen zouden helpen voor de nieuwe inrichting. Zo werd er ook gedanst en natuurlijk voor Sinterklaas gezongen. Sinterklaas was zeer verrast met het welkom. Voor de meeste kinderen zat de spanning van de avond uiteindelijk in wat gaat Sinterklaas over hen zeggen en wat zal er in die mooie pakjes zitten. Het was een gezellige avond.

17 december, Kerstconcert. Dit jaar met de medewerking van het jongerenkoor Hagunnan uit Diemen. De kerk was met een grote kerstboom in sfeervolle kerststemming gebracht. Crescendo opende met een “Intrada voor Kerst”, gevolgd door “The Spirit of Christmas”. Hierna het “Ave Maria”, waarin Kees Hasenaar een mooie solo ten gehore bracht. Na de samenzang “Stille nacht, heilige nacht” zong het jongerenkoor enthousiast hun kerstliederen. Daarbij viel het enthousiasme van de pianist op, hij zat vol overgave te spelen, daarbij het koor begeleidend. Na het spelen van “Classical Canon” door Crescendo werd: “The Little Drummer boy” gespeeld. Bij dit nummer werd de drummer boy uitgebeeld door Daniël Meijer en Mitchell Gokke, die van achteruit de kerk met hun trommel naar het podium kwamen. Vervolgens een optreden van de drie blokfluiters, die pas na de vakantie waren begonnen met les. Zij gaven een echte show weg, inclusief een figuur draaien. Na de samenzang met het publiek trad het jongerenkoor weer op. Zij zongen mooie en bekende Kerstliederen. Het Kerstconcert werd beëindigd met het Ere zij God. Na afloop kon het publiek nog nagenieten met een glas glühwein of warme chocomel.

30 december, Oliebollenrepetitie. Op deze dinsdagavond zo tussen Kerst en Oud en Nieuw de bekende Oliebollenrepetitie. Een gezamenlijke repetitie van de fanfare en slagwerkgroep. Ditmaal onder leiding van Cas van der Horst, de tijdelijke slagwerkinstructeur. Zoals gebruikelijk waren er deze avond weer lekkere hapjes en natuurlijk ontbraken de oliebollen niet.

December/Januari, Graffiti op het gebouw. Waar je ook maar komt in Nederland en uiteraard ook in Muiden kom je graffiti tegen. In Muiden komt het woord “BOEM” veelvuldig voor. Helaas had de jeugd bedacht dat de achterzijde van ons gebouw een mooie ondergrond vormde voor dit woord.

16 januari, Serenade 80-jarige. Dat een spelend lid van de vereniging 80 jaar wordt, komt niet zo heel vaak voor. Dit jaar gebeurde dat bij Crescendo: mevrouw Tiny Eversdijk werd op 16 januari 80 jaar. Zelf had zij haar familie – die voor haar verjaardag aanwezig was – verteld; “ja, maar ik ga wel naar de repetitie op mijn verjaardag”. Deze vrijdagavond werd zij niet alleen door Joop en Anja van huis opgehaald om naar de repetitie te gaan; nee, de hele vereniging stond in uniform voor de deur om een serenade te brengen. Zelf had zij een vijf liter fles rode wijn en witte wijn, evenals gebak mee naar de repetitie genomen. Na afloop heeft zij menig glaasje gevuld. Gefeliciteerd en gewoon doorgaan!

31 januari, Praktijkexamen. David Blankestijn en Charlotte de Haas zijn na het theorie-examen nu opgegaan voor het praktijkexamen. Wederom werd dit examen afgelegd in Huizen. David slaagde met een totaal aantal punten van 50 voor zijn B- en Charlotte met 54 punten, wat voor haar betekende dat zij met lof slaagde, haar A- diploma.

Februari, Nieuwe kleding majorettes. De majorettes lopen of in rode trui of in hun mooie jurkjes of in een kleding speciaal gemaakt voor een show. Nu hebben zij nieuwe zwarte shirts gekregen. Op de rug van de shirts staat ons logo en deze kunnen bijvoorbeeld bij een concert gedragen worden. Fox Productions uit Weesp heeft de shirts gesponsord.

9 februari, Start scholen project bij de Jozefschool. Gekozen is om op de beide scholen het stuk “Wieger wordt Wakker” te gaan spelen. Een stuk waarbij de kinderen zelf meedoen. Om dit goed in te studeren ging een delegatie van de PR – Anja, Koos en Nanette – vergezeld door onze blokfluitinstructeur Hugo naar de Jozefschool om de aftrap te geven voor het stuk. Daar het concert op school een pyjamaconcert ging worden, verschenen Anja en Nanette in pyjama. Koos hield het wat statiger en kwam in het uniform van Crescendo. Nadat Koos de groepen 3,4 en 5 had toegesproken en het concert had aangekondigd en had verteld over Crescendo, kwam Anja naar voren. Zij kwam met een koffertje met het pakket “Blaasmuziek is Cool” , waarin op een leuke wijze wordt uitgelegd wat blaasmuziek kan doen. Anja vertelde dat de kinderen zelf de komende weken gingen oefenen in het maken van muziek over “Wieger wordt wakker”. Zo zou een groep zich gaan bezighouden met blokfluiten, een andere groep met klappen en de derde groep met zingen. Allemaal mochten zij dan op 6 maart wanneer Crescendo kwam spelen, zelf meedoen. Natuurlijk was het wel de bedoeling dat iedereen, ook de leerkrachten in pyjama naar school zouden komen. Na Anja kwam Hugo aan het woord. Hij liet direct de kinderen al muziek maken. Hij deed de groep voor hoe je ritmisch kan klappen, het geen de groep kinderen nadeed. Zo zie je dat heel simpel muziek maken kan en ook direct enthousiast wordt opgepakt. In de weken tussen 9 februari en 6 maart zijn Hugo, Nanette en Koos diverse malen op school geweest om de muziek met de kinderen te oefenen.

6 maart, Pyjamaconcert. Vrijdag 6 maart werd ´s morgens met alle kinderen een generale repetitie gehouden op school. In de middag werden met een select gezelschap de instrumenten en stoelen naar de Jozefschool vervoerd en de aula van de school ingericht. Rond 18.30 uur kwamen de eerste muzikanten binnen. In pyjama en met een knuffel. Zo verscheen de slagwerk-groep binnen de fanfare in drie identieke slaapzakken gemaakt, met speen en muts. De aula was gevuld met kinderen, in pyjama, die stonden te popelen om het geleerde samen met Crescendo ten uitvoer te brengen voor hun ouders en leer-krachten. Als eerste trad de slagwerkgroep op en er werd driftig gespeeld op speciekuipen, trommen en schijfremmen. Na afloop was te horen, dat de kinderen dat prachtig hadden gevonden. Hierna volgde een optreden van twee jeugdige alt-saxofonisten Dorien Schonebaum en Lotte de Haas, waarna drie blokfluitleerlingen uit het hoofd spelend optraden. Vervolgens was het tijd om Wieger wakker te maken; ten slotte moest hij naar Cornetles. De kinderen, die actief meededen kwamen voor Crescendo zitten. Meerster Ruud – natuurlijk ook gekleed in pyjama – vertelde het verhaal van Wieger en sprak het hele stuk aan elkaar. Vanaf het begin heerste er een geweldige sfeer. Zo was het kippenvel krijgen op het moment dat de blokfluiters –zij waren pas vanaf 9 februari aan het fluiten – inzetten en hun partij netjes meespeelden. Dat gold ook voor de kinderen, die hun partij meeklapten en meezongen. De opzet van dit concert samen met jeugd in deze leeftijd is uitstekend. Er zijn twee blazers en vijf slagwerkers die zich gemeld hebben voor proeflessen. Het hele concert heeft veel indruk achtergelaten bij de kinderen (ook bij de ouders en muzikanten) van de Jozefschool.

9 maart, Ledenwervingsactie majorettes. De majorettes mochten niet achterblijven bij de andere groepen met het werven van leden. Deze avond georganiseerd door Nathalie en Amanda heette”vriendinnenlesuur”. De majorettes hadden vriendinnen uitgenodigd voor deze avond om hen het werken met een baton te demonstreren, waarna zij zelf konden oefenen. Ook werden er ook videobeelden van concoursshows getoond. De “vriendinnen” gingen naar huis met een inschrijfformulier voor proef-lessen en een speciaal voor deze gelegenheid door Nathalie gemaakte brochure.

13 maart, Serenade 50 jaar getrouwd. Roel en Iep Samplonius waren precies op 13 maart 50 jaar getrouwd. Daar trok Crescendo op af. Een serenade voor het huis van het gouden duo. Voor Roel betekende dit wel dat hij – en dat doet hij niet snel – een repetitieavond ging overslaan. Kennelijk had Roel al rekening gehouden met een feestelijkheid van Crescendo, want bij terugkomst in “Pro Musica “stond daar een doos met gebakjes met de label van Crescendo erop.

4 april, Play-in. Veel verenigingen in de omgeving waren aangeschreven. Veel publiciteit was gemaakt. Crescendo ging een play-in houden in de sporthal aan de Weesperweg, alle afspraken waren hiervoor gemaakt. Het feest kon beginnen, alleen ontbraken de inschrijvingen. Een enkeling had ingeschreven, maar dat was niet genoeg voor een play-in.

30 april, Koninginnedag. Een dag, welke begon met vrolijkheid en zonneschijn. Klokslag 10.00 uur begon de aubade officieel. Veel kinderen met ballonnen zongen met begeleiding van ons de bekende liedjes, waarna het Wilhelmus en de Last Post gespeeld werden. Na afloop vertrok iedereen om er een gezellige dag van te maken. Nederland werd echter rond 12.00 uur opgeschrikt door een aanslag bij de naald in Apeldoorn , waar op dat moment de Koningin met haar gezelschap langs reed. Helaas hebben diverse mensen daarbij het leven gelaten. Een dag die zo feestelijk begon, eindigde met een “kater”.

3 mei, Concert in de feesttent. Ondanks dat Nederland met een “kater” van de Koninginnedag liep, werd door het C.O.F. besloten deze dag door te laten gaan. Als eerste traden de slagwerkers o.l.v. van invaller Cas van der Horst op met “Slagerij van Kampen”, gevold door “World Culture Dances”, “Elements of Nature” en “A Funky Feeling”. Een sprankelende show, met veel dynamiek. Vervolgens traden de majorettes op met hun concoursshow op muziek van Floricienta en een pomshow op muziek van Lady Gaga-pokerface. Dit was hun eerste optreden o.l.v. Nathalie Gerritsen. Na de pauze viel de beurt aan de fanfare, die opende met de Ouverture van “Wieger wordt wakker “, gevolgd met de “Suite Provençalen “, het schitterende fanfarestuk “Ferdivedaasje”,” Ave Maria” – de solo mooi gespeeld door Kees Hasenaar – “The Lion Sleeps Tonight” waarbij Joop zijn stoel en partij wisselde met Puck en tot slot de “Fast rock” van “Wieger wordt wakker”. Een goed en leuk concert in een mooi aangeklede tent. In verband met blessureleed werd de bugelsectie versterkt met Yolanda – de vrouw van onze dirigent John. Na afloop maakte de slagwerkgroep gebruik van de fotograaf en liet een aantal leuke foto’s van de groep maken.

4 mei, Dodenherdenking. Dat Cas van der Horst al aardig ingeburgerd was wisten we al. Deze avond stond hij voor de fanfare. Natuurlijk eerst nog even de koralen oefenen in “Pro Musica” en vervolgens naar de begraafplaats. Dat terwijl de drie tamboers met omfloerste trommen onderweg met de stoet vanaf de Grote Kerk naar de begraafplaats waren. Daar konden de mensen in stemming komen door de gespeelde koralen, gevolgd door twee minuten stilte, Taptoe gespeeld door Kees en het Wilhelmus. Vele leden van Crescendo brachten nog een eerbetoon aan de begraven Canadezen.

14 mei, Avondvierdaagse Muiden. Dit jaar werden de wandelaars - die aan hun vierde en laatste dag bezig waren - door ons binnengehaald op de Amsterdamsestraatweg. Het was dit jaar extra druk met kinderen en ouders, want de scholen van Muiderberg liepen deze dag mee op de route en werden dus ook door ons opgewacht. Het was perfect weer, wel warm, maar ondanks dreiging van regen en onweer, erg droog. De kinderen werden meegenomen langs de Kadersloot, Hellingstraat, Sluisstraat, Herengracht naar de Kazerne, waar een raadsvergadering gaande was. Daar werden zij verwelkomd door de Wethouder Winnubst. Van hem en diverse raadsleden kregen zij hun welverdiende medaille opgespeld. Daar er de volgende dag een concert te spelen was in de Grote Kerk, werd met de aanwezige leden het instrumentarium naar de kerk gebracht.

15 mei, Zomeravondconcert. Dit jaar in gewone concert outfit. In deze drukke tijd een duo-concert met de fanfare D.S.S. Aarlanderveen. Deze fanfare behoort tot de top van amateur fanfares. Dus een hele eer, dat zij bij ons in de Grote Kerk wilden spelen in een duo-concert. Na enige verkeersperikelen – mede door het slechte weer - arriveerden de leden van de fanfare en hun befaamde dirigent Danny Oosterman. Wij traden als eerste op voor de pauze. Daar Metha nog steeds i.v.m. de operatie aan haar pols niet mee kon spelen, kregen wij de hulp van twee bugelspelers van D.S.S., Yolanda Brouwer en Hans de Roos.
Met bijna hetzelfde repertoire als met het concert op 3 mei speelden wij een goed concert. In de pauze kon men een drankje halen om vervolgens weer plaats te nemen om te luisteren naar D.S.S. Dit orkest is bijna tweemaal zo groot als onze fanfare. Om het muzikale gedeelte te ondersteunen, werd via een beamer en doek tekst van het te spelen stuk getoond. Grandioos om naar deze fanfare te luisteren, was ook de mening van de aanwezigen, die in grote getallen naar de kerk waren gekomen. D.S.S. begon met een prachtig stuk “Land of long white cloud” van Philip Sparke. Echt een schitterend nummer. Zo werd er ook een “katten” duet op bugel en trompet gespeeld door onze dirigent John en zijn vrouw Yolanda. Ook werd een katholieke processiemars gespeeld, evenals een stuk genaamd Manha di Carnival, waarin een mooie bugelsolo ten gehore werd gebracht. Leuk was de muziek van de tekenfilm “Lilo & Stich”. In één woord een geweldige avond, die voor herhaling vatbaar is.
Mei , Oproep oud-papier. Zowel vanaf de “bok” als via het maandblad kwam de dringende oproep aan leden en ouders van leden om zich op te geven als ophaler van het oud-papier. Gelukkig meldden zich een drietal mensen, echter doordat enkele leden ouder worden en niet meer kunnen ophalen, bleef het aan totale aantal oud-papier ophalers gelijk.

25 mei, Geboorte zoon. Op deze heuglijke dag is: “Melle” – zoon van Boy Griffioen en Wendela Bogerd – geboren.

27 mei, Hooft op Hol. P.C.Hooft is niet alleen een voormalig beroemde inwoner van Muiden geweest, hij was ook schrijver en dichter. Theaterstukken van hem worden in de maand juni in het Muiderslot uitgevoerd. De minister van onderwijs en cultuur, Plasterk, kwam dit evenement openen en werd tevens tot beschermheer van dit festival benoemd. De beroemde dichter P.C.Hooft werd in 1609 – 400 jaar geleden - beëdigd als Drost van Muiden. Op deze dag, bij het ochtendgloren – te 07.15 uur – arriveerde de minister op dezelfde locatie als P.C. Hooft 400 jaar geleden Muiden betrad. Crescendo was daarvoor om dit muzikaal te omlijsten al om 06.50 uur vertrokken uit Pro Musica om al musicerend op dit vroege tijdstip door Muiden te lopen en precies op tijd op de Sluis aanwezig te zijn. Wat direct opviel was dat ondanks of misschien juist door dit vroege tijdstip de club bijna compleet liep. ( Misschien moeten wij vaker zo vroeg optreden). Nadat de officiële aankomst per V.O.C. schip was voltrokken vertrok de stoet richting Muiderslot. Daar stond voor de genodigden en Crescendo een middeleeuws ontbijt te wachten. Zo was er op dit vroege tijdstip haring en mousserende wijn te verorberen en kon een praatje met onze minister gemaakt worden.

28 mei, Avondvierdaagse Huizen. Na een jaar van afwezigheid, dit jaar weer naar Huizen om daar de avondvierdaagse in te halen. Het werd een hele toer om daar op tijd aanwezig te zijn, gezien de nodige opbrekingen in de stad, waardoor menig Crescendolid met een verhit hoofd bij de verzamelplaats aankwam. Uiteindelijk kwam het allemaal goed. Alleen daar bleek dat wij met een zeer select gezelschap liepen. Na een versnapering duurde het toch wel erg lang voordat de bus arriveerde, die ons weer terug moest brengen. Wat bleek; de bus had een aanrijding gehad en kwam niet meer. De oplossing was dat de chauffeurs hun auto’s ophaalden en de anderen bij de instrumenten bleven. Gelukkig was het mooi weer.

6 juni, Klassiek aan de Sluis. Vorig jaar was het een geweldig succes, was dat te evenaren? De elementen waren aanwezig, mooi weer, genoeg variatie aan muzikale omlijsting en veel publiek, zittend op stoeltjes op de Herengracht en in boten op de Vecht. Wij, als Crescendo, waren al een paar weken driftig aan het oefenen op de stukken Ferdivedaasje – ons eigen te spelen nummer, Nessun Dorma van G. Pukken en de net als vorig jaar gespeelde Tango Apasionada van A.Piazzolla. De start was in het gebouw om Nessun Dorma samen te spelen met de geweldige sopraan Claudia Patacca. De Tango zouden wij later gewoon spelen met André Heuvelman en alle deelnemers van het avondgebeuren. Op een gegeven moment waren wij uit gerepeteerd en in afwachting van groen licht om naar de gracht te gaan. Later bleek het dat er problemen waren met de geluidsinstallatie. Menige uitvoering viel gelukkig alleen “ theoretisch” in het water. Er moest een andere geluidsinstallatie komen en dat duurde even. Uiteindelijk mochten wij om 23.30 uur (!) optreden. Gelukkig was het publiek nog aanwezig. In de kou en omringd met muggen, betraden wij de ponton en mochten wij het sluiten van de avond inluiden. De zangeres zong prachtig, André speelde weer geweldig en Crescendo deed heel erg z’n best en presteerde zeer goed. Later werd vernomen, dat wij de “redder” van de avond waren geweest. Deze avond was, net als vorig jaar een succes voor ons geworden.

13 juni, Verhuur gebouw. Het gebouw wordt vaak verhuurd en dan hebben wij daar zelf niets mee te maken, alleen dat Kees er voor zorgt dat de huurder weet wat mag en kan. Nu was er een verzoek gekomen van mede muzikanten. Zij gingen al varend via Breukelen en Weesp naar Muiden. Overal verzorgden zij muziek onder de noemer “Opus 5” en er waren vijf orkesten, die daarmee gemoeid waren met in totaal 130 mensen. Voor hen werd eten verzorgd in ons gebouw en een aantal van ons verzorgde de drank. Hiermee kon de kas van onze vereniging weer iets gevuld worden.

14 juni, Concert Florisberg. Normaal gesproken gaat alleen de fanfare spelen bij Florisberg en dan in april. Bij de PR was het idee geboren om met de hele vereniging een buitenconcert te verzorgen. Binnen zou natuurlijk niet gaan en om in april buiten te spelen was te koud, voor de muzikanten, maar zeker ook voor de bewoners. Midden juni werd het. Dan afwachten wat het weer wordt. ‘s Morgens was er nog volop regen en was het koud. Uiteindelijk toch met z’n allen naar Florisberg. Daar aangekomen was het bij de aanvang van het concert om 14.00 uur stralend weer. Eerst trad de slagwerkgroep op met bijzondere slagvaardigheden, één met Afrikaanse muzikale stukken. De slagwerkgroep werd even onderbroken door een stralend optreden van twee blokfluiters. Zij speelden begeleid door een cd en deden ook een dansje. De slagwerkgroep vervolgde hun optreden met o.a. Slagerij van Kampen. De majorettes konden hun kunnen tonen met één van hun concoursshows op de muziek van Floricienta. Hiervoor waren zij in speciale kledij gestoken. Na de pauze was de buurt aan de fanfare. Omdat al een tijd geen mars meer gespeeld was tijdens een optreden werd besloten om bij de bejaarden – zij vinden een mars meestal geweldig om te horen – de Ravanello march te spelen. Deze mars werd extra begeleid door Frank Meijer. Werd er een week eerder nog met de Claudia Patacca – sopraan – samen opgetreden, nu werd door de fanfare alleen het stuk Nessun Dorma gespeeld, gevolgd door Ferdivedaasje. Vervolgens een pomshow van de majorettes op de muziek “Pokerface”. Na dit vrolijke intermezzo speelde de fanfare nog drie stukken met als laatste bijna een uitsmijter “Daar in het Kleine Café”. De inwoners van Florisberg en de mensen, die aangeschoven waren hebben zichtbaar van dit gezamenlijke concert genoten en natuurlijk ook de leden van Crescendo, daar er in een warm zonnig weertje gemusiceerd werd.

15 juni, Start blokfluitles Jozefschool. De blokfluiters, die zich n.a.v. het pyjamaconcert hadden opgegeven, begonnen deze dag met hun 1ste proefles bij Hugo de Graaff. De komende vier weken gaan zij kijken of zij door met de blokfluit te beginnen het musiceren leuk vinden om daarna door te gaan met een Algemene Muzikale Vorming d.m.v. de blokfluit. Er zijn acht kinderen, die na de proeflessen hebben ingeschreven om definitief te gaan lessen na de zomervakantie. Dit fenomeen is helemaal nieuw. De kinderen zijn lid van en krijgen les namens Crescendo, maar in hun eerste jaar wel op school. De blokfluiters blijven op de dinsdag over op school. De acht kinderen zijn in twee groepen opgedeeld. Terwijl de ene groep les krijgt van Hugo, is Nanette of Metha bij de andere groep aanwezig. Het is de bedoeling dat deze groep blokfluiters volgend jaar in “Pro Musica” les gaat krijgen en er hopelijk een nieuwe groep gaat starten op school.

19 juni, Ranjaconcert voor senioren. In de hoop senioren als lid te werven, werd een ranja/koffie concert gehouden tijdens de repetitieavond. Aan de koffie en koek evenals de uitnodigende vlaggen en vloermat voor de deur, met de tekst “Welkom” heeft het niet gelegen. Er kwam helaas niemand.

21 juni, Concours majorettes Volendam. Op Vaderdag togen de majorettes samen met Nathalie Gerritsen en Amanda v.d. Akker naar Volendam. Op de wedstrijdvloer gaven zij een fraaie show onder de vrolijke Spaanse klanken van Floriciënta. Zij waren heel tevreden over hun show en de jury vond dat hun show 74,58 punten waard was. De dames gingen tevreden naar huis. Er bleken maar twee teams met een hogere score te zijn.

27 juni, Oud-papier perikelen. Ja, dit kan je ook gebeuren als je achter de oud-papier wagen loopt. Druk je heel nonchalant op een knopje en komt de achterzijde zomaar omhoog. Dit gebeurde Ernst-Jan Zevering. Volgens hem had de chauffeur al gedacht dat er iets niet helemaal klopte. ??? Het was nog een hele toer om al het oud-papier weer in de auto te krijgen. Zo kun je maar druk zijn op een zaterdagmorgen.

27 juni, Slagfonie. Wie bedenkt nu zo’n zeer aparte en ludieke naam. Eigenlijk heel simpel; een combinatie van de Slagwerkgroep en een Symfonieorkest. Cas van der Horst stond voor beide orkesten: onze slagwerkgroep en het Goois Jeugd Orkest. In de sporthal aan de Irenestraat werd na het ophalen van het oud-papier de zaal in orde gemaakt en kon het symfonieorkest ’s middags nog repeteren. Vervolgens was er gezamenlijk eten in “Pro Musica” en kon een uniek concert beginnen. Als eerste trad het symfonieorkest op. Zij speelden heel gevarieerde muziek met klassieke werken van Haydn en Beethoven, de musical “Les Misérables” en een moderne, een Amerikaanse medley “A Salute to the Big Apple”. Vervolgens kwam de slagwerkgroep aan de beurt. Zij speelden het Japanse werk “Take Away”, waarbij de trommels hard dreunden en hoog slaggeluid werd getoverd uit de rand van de drums, waarbij zo nu en dan de klanken “hi-ha-ho” geroepen werd. Daarna volgde een gezamenlijk optreden met het werk “Street Beats”. Daar kwamen pannen en grote cementemmers omgekeerd bij te pas. Allerlei straatgeluiden waren te horen. Een geslaagd optreden, alleen jammer dat er weinig publiek aanwezig was.

29 augustus , Mobilisatie van Muiden. Op deze dag was het 70 jaar geleden dat alle weerbare mannen in Nederland, dus ook in Muiden, werden gemobiliseerd. Guus Kroon had alle weerbare mannen en vrouwen in Muiden deze dag gevraagd zich in te schrijven voor een herdenking van de mobilisatie bij de Kazerne. Dit was groots opgezet. Natuurlijk was daarvoor de medewerking van Crescendo gevraagd. ’s Morgens werd door Kees Hasenaar en Rinus van Ast de reveille geblazen. Voor het marcheren was de medewerking van de slagwerkers gevraagd. Drie slagwerkers – Patrick v.d. Akker, Ernst-Jan Zevering en Wilma Zevering- stonden in vol ornaat klaar om marsen uit de oude doos te spelen voor slechts vier mensen, die op de oproep van Guus afgekomen waren.

3 september, Start van het pyjamaconcert op de P.C. Hooftschool. Op deze ochtend zijn de P.R.-leden samen met onze blokfluitleraar Hugo naar de school gegaan. Daar werden zij ontvangen in de kleutergymzaal in de school. Er was duidelijk al gewerkt naar dit evenement, want er waren diverse tekeningen en posters gemaakt, zelfs al voor 25 september.
Er zaten maar liefs 90 leerlingen klaar om te horen wat de bedoeling was; want men had er zin in. Natuurlijk kwam Anja gekleed in pyjama met haar beroemde koffertje “ Blaasmuziek is Cool”. De kinderen vonden het prachtig en hadden diverse vragen. Nadat zij alles hadden aangehoord, werd er in groepen uiteengegaan en konden zij alvast oefenen op blokfluit, het ritmisch klappen en zingen voor het concert. Bij het afscheid klonk er tot slot: Tot ziens op 25 september. De komende weken gaan zij oefenen in deze groepen, om dan op het pyjama concert mee te doen en natuurlijk in pyjama.

13 september, Verenigingsdag. De laatste jaren staat de maand september voor “goed weer”, maar deze dag was qua weer nog een beetje onzeker. De Crescendonaren werden rond het middaguur verwacht in het verenigingsgebouw, met medeneming van “de fiets”. Aangekomen in “Pro Musica” was te zien dat de PR haar best had gedaan. Allemaal versieringen, ballonnen en kleuren rood-groen en wit. Of te wel deze dag had een Italiaans tintje. Na een welkomstwoord en cocktail werden felgekleurde “veiligheidsvestjes” uitgedeeld, zodat een ieder op de fiets kon vertrekken. Zo ging een hele stoet door Muiden en over de Noordpolderweg richting Muiderberg. Daar werd in kleine groepjes gestreden op de midgetgolfbaan “de Leeuwen-kuil”.
Hier liet het weer van zich spreken. Het stormde, het werd kouder, het regende een beetje, maar wat het belangrijkste was: het bleef leuk. Patrick v.d. Akker was de winnaar van het midgetgolven. Toen was het tijd voor een verfrissing of te wel een drankje of ijsje. Heel populier was de warme chocolade, met of zonder slagroom. Na deze versnapering en rust werd weer op de stalen ros geklommen richting Muiden. Aangekomen op de Zuidpolderweg 5 werd gestopt en iedereen verwelkomd met een drankje. Vervolgens moesten de teams weer aan de slag. Zo waren er behendigheidsspelletjes en een quiz, waarbij het handig was als je een iets ouder lid van de vereniging bij je in het team had en dat diegene ook nog wel iets wist van de geschiedenis van de club. Hieronder staat het winnende roze team. Bert, Andrea, Corina, Sanne en Puck. Nog even terugtrappen naar het muziekgebouw, waar een drankje en zoute hapjes klaar stonden. Vervolgens kon er langs de tafel met Italiaanse gerechten gelopen worden om het bord te vullen. Deze gerechten waren door de PR-leden zelf bereid. Het was heerlijk. Na de gerechten werd er nog een heerlijk Viënetta ijs geserveerd, met koffie en amaretto-koekje. Wederom een geweldige dag.

14 september, Majorette vriendinnenavond. Veel kleding werd uit de kast gehaald om de vriendinnen van onze majorettes te laten zien hoeveel verschillende kleding er gebruikt wordt bij hen, zo op straat het traditionele pak of warme kleding of de leuke gemaakte kleding passend bij een show. Er zijn drie vriendinnen meegekomen, waarvan één ingeschreven heeft voor proeflessen en vervolgens lid is geworden.

16 september, Bliksemverloting. Dit jaar was het heerlijk weer om te lopen. Droog en zonnig, het werd later wel iets kouder.
Dit was toch heel positief, maar het aantal lopers was toch echt minder positief. Het viel gewoon op dat er veel mensen niet thuis waren. Niet iets bijzonders op deze woensdagavond. Het had wel effect op het aantal verkochte loten, zo’n vijf honderd minder dan vorig jaar. Toch nog met een klein aantal mensen 3559 loten verkocht.

25 september, Pyjamaconcert P.C. Hooftschool. Het wordt al weer een heel gewoon fenomeen, een concert geven in pyjama, met natuurlijk een knuffel. ’s Middags was het instrumentarium al naar de gymzaal van de P.C.Hooftschool vervoerd en voor het concert gereed gemaakt. Natuurlijk stond het stuk “ Wieger wordt wakker” op het programma en stond dit concert in het teken van de kinderen. Zij moeten het leuk vinden om op een instrument te spelen, ritmisch met de handen klappen of met de voeten stampen. Dit was de afgelopen weken door Hugo, Koos en Nanette met de kinderen ingestudeerd. Op deze avond konden zij samen optreden met Crescendo. Er werd afwisselend opgetreden door de slagwerkgroep, de blokfluiters, de majorettes en de fanfare. Het verhaal van de ontwakende Wieger werd op deze school door juf Marlies verteld. De kinderen waren heel enthousiast. Na afloop werden zij langs de klaslokalen geleid en konden daar zelf ook nog even op een instrument spelen. Enkele Crescendo leden stonden klaar met een instrument en inschrijfformulieren. Na afloop hebben twee kinderen zich ingeschreven voor proeflessen. De een op bugel en de ander op altsaxofoon.

4 oktober, Majorettes Spaans op concours in Alkmaar. In de sporthal “ de Hoornse Vaart” werd dit jaar het concours in Alkmaar gehouden. Onze majorettes gaven een wervelde show met het Spaanse nummer Floriciënta en behaalden daarmee met 71,43 punten een welverdiende tweede prijs.

7 oktober, Nieuwe slagwerkinstructeur. Na al een tijd als invaller voor de slagwerkgroep te hebben staan, is Cas van der Horst definitief de instructeur van deze groep geworden.

Op de jaarvergadering is besloten dat het verenigingsjaar in het vervolg gelijkt loopt met het kalender jaar.
Daarom volgen hier nog een paar activiteiten die nog in dit jaar hebben plaatsgevonden.

24 oktober, Halloween. Het weer speelde helemaal mee voor een griezelavond. Het regende, maar dat weerhield de kinderen niet om in optocht achter Crescendo - met lampion – aan te lopen. De kinderen werden op de hoek bij de Zeestraat afgezet, waarna zij zelf griezelend richting het fort konden lopen.

26 oktober , Rotary Club. Crescendo maakt veel werk om het muziekgebeuren bij kinderen op de scholen onder de aandacht te brengen. Het was de PR ter ore gekomen dat de Rotary Club Weesp-Vechtstreek ter gelegenheid van de Weesper Verenigingen markt voor kleinschalige projecten 5 maal een sponsorbedrag van € 500,00 ter beschikking stelde. De bestemming van het sponsorbedrag moest wel een sociaal breed gedragen karakter hebben en het doelproject mocht niet commercieel zijn. De PR had een aanvraag ingediend voor het scholenproject. En? …. Ja hoor, dankzij hen werd ons het bedrag van € 500,00 aangeboden. Inmiddels is met dit geld, het vervolg op “Wieger word wakker”, nl. “Wieger wil weg” gekocht. Met dank aan de PR en Rotary Club.

30 oktober, Benefietconcert. Een concert geven is altijd leuk en dan helemaal als het voor een goed doel is. Wij als gezonde, en in de regel jonge, mensen binnen Crescendo hebben nog geen hulp nodig, maar dat is niet voor iedereen zo. In het kader van het 60-jarig bestaan van de Nationale Vereniging “De Zonnebloem” werd besloten om voor dit goede doel een benefietconcert te houden. Het werd een succes, niet alleen muzikaal gezien, maar ook qua opbrengst. Liefst € 795,53 werd er opgehaald. Geweldig, daar kunnen zij weer de nodige goede en leuke dingen voor doen. Het publiek kwam in grote getale naar het concert. Het paste precies in de kerk. Dit super culturele concert werd gestart met de blokfluiters o.l.v. Hugo de Graaff. Eerst de drie blokfluiters, die al weer een tijdje les hebben van Hugo, gekleed in een bekend jurkje van Crescendo. Vervolgens de groep blokfluiters, die pas na de zomervakantie was begonnen. Hierop was de beurt aan het inmiddels bekende Goois Jeugd (Symfonie) Orkest. Deze jeugdgroep speelde stukken van bekende klassieke componisten. Bijzonder was dat met het laatste nummer van het symfonieorkest, diverse koperblazers van Crescendo de gelederen versterkten bij het nummer “A Salute to the Big Apple”. Dit nummer was maar eenmaal gezamenlijk geoefend voor het concert uit. Het klonk veelbelovend. Na de pauze trad de fanfare op met een gevarieerd programma. Na afloop vertelden diverse mensen uit het publiek dat zij genoten hadden van dit concert. Het was een concert met een “zonnetje”.

21 november , Inhalen Sinterklaas. Dit jaar geen intocht van Sint Nicolaas in Muiden met Crescendo, maar op één dag werd de Goedheiligman door ons opgehaald zowel in Driemond als in Muiderberg. Een jaar geleden had men in Driemond gevraagd of wij bij hen Sinterklaas wilden verwelkomen met Sinterklaasliedjes. Op een mooie november ochtend stonden wij klaar aan de kade in Driemond. Ook hier in Driemond kwam Sinterklaas aan met de boot uit Spanje. Veel rook werd er geproduceerd, want ten slotte kwam hij met een stoomboot. Sinterklaas reed in een koets achter ons korps aan. Met een rondgang door Driemond konden wij Sinterklaas voorgaan. Een best nog pittige rondgang, waarbij de zweetdruppels overvloedig waren. Er kan dan van alles gebeuren. Voor Dorien was het haar eerste rondgang op straat en dan nog ziek worden. Martin, die problemen met zijn harpje kreeg en daardoor samen met Patricia mee moest kijken op haar muziek. En de mensen maar denken, die lopen wel erg “close”. Vanuit het publiek werd verteld, dat men vond dat wij mooie uniformen hebben en strak speelden. Toch altijd leuk om te horen en goed om ons eens in een andere gemeente ons te tonen. Vervolgens naar Muiden. In Pro Musica stond de soep al te dampen, die door Marloes opgewarmd was. Tevens waren er broodjes en krentenbollen aangevuld met melk en karnemelk. Na de lunch naar Muiderberg, daar was inmiddels Sinterklaas ook gearriveerd. Ja en de Sint kan toch niet zonder muziek door de straten van Muiderberg. Zo begeleidden wij de Goedheiligman van het strand naar de muziektent op de Brink. Sinterklaas zat hier op zijn witte schimmel, die begeleid werd door een machine, die pepernoten produceerde. Jammer was het wel, dat ons kleine clubje in Muiderberg met nog minder mensen liep dan in Driemond. Zowel in Driemond als in Muiderberg werden flyers uitgedeeld, om majorettes/twirlsters te zoeken voor de Majorettengroep. Majorette/twirlen is een sport. Tevens waren posters in Driemond, Weesp, Muiderberg en Muiden opgehangen en werd in Muiderberg huis-aan-huis een folder bezorgd.
Deze dag liepen wij met een grote groep majorettes door samenwerking met de showgroep X-treme uit Heemskerk, de groep waarbij onze oud instructrice Martine betrokken is. Om samen te kunnen lopen zijn onze majorettes naar Heemskerk geweest om daar gezamenlijk te oefenen. Het resultaat was uitstekend om te zien.

28 november , Theorie-examen. Op deze dag vertrokken drie Crescendoleden naar Huizen om daar theorie examen te doen. Dorien Schonebaum slaagde voor haar A-examen met een negen. Puck Holzhaus en Suzanne de Leeuw gingen op voor het B-examen. Zij slaagden respectievelijk met een negen en een zes.

1 december, Sinterklaasfeest. Maar liefst 25 kinderen kwamen op de uitnodiging om Sinterklaasfeest te vieren bij Crescendo.
Het werd een sfeervolle, gezellige, maar ook spannende avond. Alle kinderen kwamen in pyjama, een vervolg op beide pyjamaconcerten op de scholen. Zo werd er, met alleen sfeerverlichting aan, gewacht op Sinterklaas. Ja, er stond ook nog een waar bed in “Pro Musica” en daar lag één van de Zwarte Pieten in te slapen. Sinterklaas kwam binnen en werd verrast door de kinderen, die op de grond op kussens met knuffels vol spanning zaten te wachten. Er werd ook volop gezongen en gedanst met de liedjes “ik kan niet kiezen” en “de Pepernotendans” Door de blokfluiters werd gespeeld, wat de sfeer zeker nog meer “top” maakte. Gelukkig lag er bij iedere schoen en slof een pakje om mee naar huis te nemen.

2 december, Sinterklaas op de P.C.Hooftschool. Een kleine delegatie van Crescendo – Andrea, Anja, Marcel, Metha, Nanette en Rinus van Ast – hebben op deze dag, ’s morgens vroeg om 09.00 uur in uniform, op school geblazen voor Sinterklaas. Sinterklaas had zelf een trompetpiet meegenomen. Wat was er aan de hand? Sinterklaas en de Piet kwamen voor het pyjamaconcert, echter de datum stond verkeerd op de poster, dus – en dat weten wij natuurlijk – was het concert al voorbij. Gelukkig kon Piet nu wel meespelen met de zes leden van Crescendo en werden er vrolijke Sinterklaasliedjes gespeeld.

15 december, Kerstband bij “De Zonnebloem”. Het was de organisatie van “De Zonnebloem, afdeling Muiden” goed bevallen: een optreden van Crescendo. Zo brachten wij een geheel ander genre op de lessenaar met de Kerstband. De ouderen van Muiden, die lid zijn van “De Zonnebloem” kregen een gezellige middag om vast in de Kerstsfeer te komen. Terwijl zij net de maaltijd op hadden, konden zij genieten van onze vrolijke Kerstliederen. Dat zij het waardeerden was duidelijk te merken. Zij zongen uit volle borst mee.

16 december, Kerstband in Bussum. Op deze koude winteravond werd door de Kerstband op de school “De Zonnewijzer” in Bussum de Kerstliederen buiten gespeeld. De scholieren hadden deze dag kerstviering op school gehad en deze dag werd afgesloten met het zingen van Kerstliedjes. Buiten waren diverse sfeerlichtjes en vuurpotten neergezet. De aanwezigen konden na afloop snert en glühwein nuttigen, wat er goed in ging, want het was “berenkoud”.

18 december, Kerstconcert. Gaat het een witte Kerst worden? Misschien, in ieder geval had het de vorige avond flink gesneeuwd. Daardoor was het wel wat glad, waardoor het soms wat lastig was met het laden en lossen van het instrumentarium. Dit jaar een Kerstconcert samen met het Christelijk Mannenkoor “Immanuël” en de blokfluitgroep. Er werd afwisselend opgetreden. De fanfare speelde Kerstliederen en mooie, gedragen muziek. Het mannenkoor zong diverse bekende en onbekende Kerstliederen o.l.v. Cas van der Horst. Vertederend was het wederom om te kijken en te luisteren naar de jeugd op de blokfluit. Zij traden op met rode Kerstmuts en versiering aan de blokfluit. Bij de fanfare speelden David en Kees samen het “Give us peace”, waarbij Kees achterin de kerk speelde voor het echo-effect. Na de samenzang “Ere zij God” werd het nummer “Drivin’ home for Christmas” van Chris Rea gespeeld. Na afloop was er warme chocomel en Glühwein met Kerstkransjes. Zo kon een ieder gezellig de Kerstdagen tegemoet.

29 december, Oliebollenavond. Een sfeervolle avond weer dit jaar. Veel slagwerkers en een redelijk aantal leden van de fanfare, maar ook familieleden en bekenden van onze mensen. Zij allen hadden het weeralarm voor ijzel en sneeuw naast zich neergelegd. Klokslag acht uur werd gerepeteerd o.l.v. van Cas, die niet zomaar de marsen voorbij liet gaan, maar zeer intensief repeteerde. Rond negen uur werden de instrumenten opgeborgen en kon er genoten worden van oliebollen en lekkere hapjes. Deze hapjes en de versiering van het gebouw waren verzorgd door Amanda en Wendy. Er werd gezellig gekletst en door sommigen gebruik gemaakt van de spellen die klaarstonden.



<< Terug naar het menu