1990 - 1995

Tijdens de jaarvergadering van 8 november wordt de PR commissie in het leven geroepen. Als vereniging streef je ernaar om verfrissend te zijn, naar buiten toe bekendheid te verwerven, activiteiten voor jouw leden te organiseren enz. Commissieleden van het eerste uur waren Anja van Capelle, Henk Grootendorst en Patrick van den Akker.
11 november was de beurt aan de majorettes. Zij deden mee aan het solistenconcours in Zoetermeer. Een bijzonder resultaat werd behaald. Twee eerste prijzen. Op 8 december ging de slagwerkgroep in Klundert proberen het eerder behaalde succes te evenaren. Met succes behaalde zij een eerste prijs en werd uitgeroepen tot Nationaal kampioen in de divisie AB.

Zondag 5 mei 1991 werd in samenwerking met Koninklijke orkestvereniging "Thomas a Kempis" uit Zwolle het bevrijdingsconcert verzorgd.
Ook dit jaar werd deelgenomen aan het concours in Enkhuizen, niet alleen omdat het een goed georganiseerd concours was maar ook omdat de vereniging meestal goede resultaten behaalde. Ook nu weer was dat het geval. Zowel de slagwerkgroep als de fanfare behaalde een 1e prijs. En de vereniging als geheel werd beloond met de defiléprijs. Alsof dit nog niet genoeg was behaalden de majorettes op 19 oktober in Arnhem een welverdiende 2e prijs.
Op 27 oktober deden 4 slagwerkers mee aan het Gewestelijk solistenconcours en behaalden goede resultaten. Ruud de Ruigh, 2e prijs - Ernst-Jan Zevering en Michel Schouten (duo), 2e prijs, Patrick van den Akker (uitkomend in de ere afdeling) behaalde een 1e prijs met lof van de jury.
Jaarlijks wordt het donateursconcert gehouden. Dit jaar werd het voor het eerst gehouden rondom een thema, n.l.: "Een reis om de wereld".
In december 1991 starten ook de lessen voor tamboers onder de bezielende leiding van de heer Max Honing.
Leden zijn er nooit genoeg. Daarom werd er op 17 februari met veel succes een majorette ledenwerfactie gehouden.
In verband met een benoeming bij een korps in Hoensbroek (Limburg) stond Harrie Broun op 26 februari 1991 voor het laatst op de bok. 13 maart 1991 werd Harrie Broun opgevolgd door Hendrik Jan Houtsma.

Op 3 mei 1992 ontving Crescendo fanfare St. Martinus uit Vijlen om gezamenlijk een concert te verzorgen. Harrie Broun was dirigent van deze vereniging. Op deze dag nam Harrie Broun ook officieel afscheid van Crescendo.
24 mei 1992 deden drie majorettes examen voor hun A- diploma. Sharon Gokke, Sandra Boogaard en Chantal Schouten slaagden met glans voor dit examen. Op 24 mei 1992 konden zij dat laten zien tijdens het majorette concours in Elst. Een welverdiende 2e prijs was het resultaat. De slagwerkgroep wilde hier niet voor onder doen en behaalde op 13 juni 1992 in Nieuwerkerk a/d IJssel een 1e prijs en de defiléprijs.
Als vereniging kun je niet zonder zo nu en dan uit onverwachte hoek een steuntje in de rug. Voor het vervoer naar Nieuwerkerk a/d IJssel werd een bus ter beschikking gesteld door Centraal Nederland. De tegenprestatie was een optreden door de slagwerkgroep op 14 juni bij een personeelsfeest.
Op 12 september 1992 werd met het houden van een braderie het startsein gegeven voor de uniformactie. Het eerste resultaat was F 840,-.
In september en wel op de 19e werd wederom deelgenomen aan het marsconcours in Enkhuizen. Deze keer met een "gesponsorde" bus van Taxi centrale Weesp-Muiden. Voor de fanfare was er een tweede prijs en voor de slagwerkgroep een 1e prijs met promotie. Voor de vierde keer mocht Crescendo de defiléprijs in ontvangst nemen.
Op 11 oktober 1992 was de tweede actie voor de nieuwe uniformen. Het betrof een sponsorloop. De totale opbrengst was F 9524,00. Een de vereniging goed gezinde sponsor rondde het bedrag af op F 10.000,00.
18 oktober 1992 stonden de majorettes voor het laatst onder leiding van Sandra Kensen tijdens de twirlwedstrijden in Alphen aan de Rijn. Zij behaalden een tweede prijs. Op 19 oktober begonnen zij met het nieuwe programma onder leiding van Martine Baltus.
Een aantal slagwerkers mocht opgaan voor hun A examen op 7 november 1992. Mark van Capelle, Sebastiaan Soonius, Eddie Boogaard, Sandra Boogaard, Wiet Soonius, Willy de Gooijer, Joop van Capelle en Ingrid Schouten. Zij keerden allen huiswaarts met hun A-diploma.

Als vereniging geef je veel concerten door de jaren heen. Voor Crescendo blijft een van de dankbaarste concerten het jaarlijks terugkerende concert in Zorgcentrum Florisberg zo ook op 8 januari 1993.
Vanwege de goede ervaringen ging de slagwerkgroep op 9 januari naar de Nationale kampioenschappen in Klundert. Zij behaalden een 1e prijs en mochten zich nationaal kampioen van hun divisie noemen.
Op 14 maart 1993 vond het tegenbezoek aan St. Martinus in Vijlen plaats. Wij werden getrakteerd op een bijzondere dag met muziek, een rondrit door het Limburgse land en natuurlijk originele vlaaien.
Om het publiek meer te betrekken bij de beoordeling tijdens het intern solisten concours werd de publieksprijs ingesteld. Op 3 april ging Bastiaan Ebbelaar als eerste met deze prijs naar huis.
Soms zijn er harde noten te kraken binnen een vereniging. De leden vonden dat Hendrik Jan Houtsma als dirigent niet geschikt was voor Crescendo. Tijdelijk werd aangesteld Jacob Jansen, al als leraar aan de vereniging verbonden.
Op 16 en 17 april vond de bazaar plaats ten behoeve van het uniformenfonds. Dankzij de geweldige inzet van Anja van Capelle, Rinus Schaap, Henk Grootendorst, Patrick van den Akker en Jan Boogaard werd het een daverend succes.
De slagwerkgroep vertrok op 24 mei 1993 wederom naar Nieuwerkerk aan de IJssel voor deelname aan het marsconcours. Zij kwam voor het eerst uit in de eredivisie en behaalde een 1e prijs. Ook de defiléprijs was net als vorig jaar weer voor Crescendo. 18 september ging de vereniging als geheel sinds lange tijd op concours in Enkhuizen. De resultaten waren bijzonder. Fanfare, 1e prijs, slagwerkgroep 1e prijs, majorettes 2e prijs. De hele vereniging behaalde voor de derde keer op rij de defiléprijs en de majorettes kregen niet verwacht de defiléprijs voor majorettepelotons.
Dankzij alle acties, sponsors en vele vrijwilligers kon op 15 december 1993 de maat worden genomen voor het nieuwe uniform. Een bijna terugkerend evenement is de examendag (29-12) voor de slagwerkers. Anita en Bennie Boogaard behaalden hun A diploma, Sandra en Eddy Bogaard, Sebastiaan Soonius behaalden hun B diploma en Joop en Mark van Capelle behaalden hun C diploma. Bijzonder op deze dag was het feit dat er 4 personen uit een gezin examen deden.

Op 30 maart 1994 was het echt zover. De nieuwe uniformen konden worden gepast. De nieuwe uniformen werden tijdens de aubade op 30 april gepresenteerd aan het publiek. Onder daverend applaus feliciteerde de burgemeester de vereniging met haar nieuwe kleding.
Voor het eerst onder leiding van Jacob Jansen werd deelgenomen aan het concertconcours in Gorinchem. Een verdienstelijke 2e prijs in de afdeling uitmuntendheid viel de fanfare ten deel. Op 18 juni stal de slagwerkgroep de show tijdens het marsconcours in Nieuwerkerk aan de IJssel. Eerste prijs met lof van de jury, tamboer-maîtreprijs, defiléprijs en de dagprijs werden gewonnen. Enkhuizen staat vast in de agenda van Crescendo. Op 18 september werd weer deelgenomen aan het marsconcours aldaar. De fanfare behaalde een 2e prijs en de slagwerkgroep een 1e prijs met lof van de jury. Koos Schipper ging wederom met de tamboer-maîtreprijs naar huis.
Geschokt reageerde de vereniging op het overlijden van Ome Toon Buninga op 77 jarige leeftijd. Hij was meer dan 60 jaar lid en heeft in die jaren niet alleen in het bestuur maar ook als klusjesman zijn sporen meer dan verdient.
De majorettes behaalden op het solisten concours in Dinteloord twee 2e prijzen.
Op 30 oktober 1994 werd in Muiden het Gewestelijk solistenconcours van de ANUM gehouden. Mark van Capelle en Trudy Versteeg promoveerden naar de tweede afdeling. Ruud de Ruigh behaalde in de eerste afdeling een eerste prijs met promotie terwijl Astrid Helmhout in de ere afdeling een 1e prijs behaalde.
Ook dit jaar werd er door de slagwerkers weer met goed gevolg examen gedaan en wel door: Maurice Kornman en Pascal Soonius - A examen, Joop en Mark van Capelle - D examen.
Een aantal leden werd gehuldigd voor het aantal jaren dat zij lid van de een bij de ANUM aangesloten vereniging zijn. Dit jaar waren dat bij de majorettes Sharon Gokke ( 5 jaar), Chantal Schouten (5 jaar) en Sandra Boogaard (10 jaar). Bij de slagwerkgroep werd Patrick van den Akker gehuldigd voor 12 ½ jaar. De koplopers waren leden van de fanfare. Henk Ravenhorst (25 jaar), Rinus van Ast (40 jaar) en Cor Buninga (60 jaar).
Op 27 november testte de slagwerkgroep hun kwaliteiten in Ulvenhout. De kwaliteit was nog steeds goed. Zij kwamen naar huis met een 1e prijs met lof van de jury. De heer Honing was een vertrouwd gezicht geworden binnen de vereniging en zeker bij de slagwerk leerlingen. Zijn overlijden na een kort ziekbed was dan ook een slag voor de vereniging. Om zijn naam aan de vereniging verbonden te laten blijven werd, net als bij Toon Buninga, tijdens het intern solistenconcours de Max Honing wisselbeker ingevoerd.

De examentijd stond weer voor de deur voor zowel de slagwerkgroep als de fanfare. Op 25 maart 1995 deden de slagwerkleerlingen Christaan en Bert Hasenaar en Wendy van Capelle A examen en slaagden alle drie. Op 22 april waren de fanfareleerlingen aan de beurt. A diploma: Metha Gokke, Jeroen Sander, Birgit Ravenhorst (met onderscheiding) Geerte Maaskant en Boy Griffioen. B diploma: Jacqueline Ebbelaar, Erwin Grootendorst en Diddi Griffioen.C diploma: Andrea Rietbergen.
Dit jaar werd er een bijzonder feestconcert gegeven op 30 april omdat herdacht werd dat Nederland 50 jaar geleden bevrijd was. Muziek uit "De Langste Dag", "Soldaat van Oranje" werd aangevuld met klanken van Vera Lynn en Glenn Miller. Een Canadese veteraan maakte deel uit van de grote publieke belangstelling.
Op 4 november 1995 gingen de majorettes naar het majorette concours in Dinteloord en behaalden twee 2e prijzen.


<< Terug naar het menu